צמחונות, גזי חממה ונזקים לסביבה

 

 

 

 

תקציר

 

מה עדיף לבריטי שרוצה לשמור על איכות הסביבה: לאכול שניצל בשר מתוצרת מקומית או לאכול שניצל סוייה, מסויה מיובאת ?

התשובה - לפי מחקר חדש - דווקא שניצל בשר !

 

מחקר שמאוניברסיטת קרנפילד (Cranfield), שנערך בשנת 2010 ומומן על ידי הקרן העולמית לשימור חיות בר - WWF, טוען שיש מוצרים צמחוניים כמו תחליפי בשר מעובדים, אשר מזיקים יותר לסביבה ממוצרי בשר. מחקר זה אינו סותר את דו"ח האו"ם על הנזקים שגורמת תעשיית הבשר, אך טוען שיש מוצרים צמחוניים מזיקים אף יותר, ויש לתת את הדעת עליהם.

שינצל סויה, חלב סוייה ומוצרים דומים מיובאים מארצות רחוקות ועוברים עיבוד רב, תוך שימוש במקורות אנרגיה מזהמים. שימו לב שבד"כ מחירם גם יקר יותר עקב המשאבים האלה, וכך שניצל סויה יקר משניצל בשר, חלב סויה יקר מחלב פרה.

המחקר נעשה לגבי בריטניה ובדק מוצרים מיובאים אליה כמו חומוס, עדשים, וסויה לעומת בשר מקומי. נטען כי מבחינה סביבתית עדיף בשר מקומי.

יש לציין שלגבי ישראל - חומוס הוא גידול מקומי, וחלק מהבשר מיובא. אך כאשר מדובר על גידול בשר מקומי - מול יבוא סויה למשל, אז מבחינה סביבתית עדיף בשר, לפי מחקר זה.

 

כתבה העל המחקר התפרסמה במוסף בריאות של ידיעות אחרונות 21/02/2010, מוסף זמנים בריאים, עמ' 3. כתבה זו לא מופיעה באינטרנט. ניתן לקרוא בעיברית גם כאן: מחקר מפתיע: צמחונות מזיקה לסביבה

העיתונות בחו"ל פרסמה על כך בהרחבה.

להלן יופיע סיכום מעיתון הדיילי מייל. ניתן לקרוא את המקור באנגלית כאן :

http://www.dailymail.co.uk/health/article-1250532/Being-vegetarian-does-harm-environment-eating-meat.html

בהמשך סיכום מעיתון Time, ניתן לקרוא את המקור באנגלית כאן - http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article7023809.ece

מעיתון טלגרף, ניתן לקרוא את המקור באנגלית כאן (אין תרגום לעברית)

http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/7219223/Becoming-vegetarian-can-harm-the-environment.html

קישור למחקר (82 עמודים, אנגלית) באתר WWF  כאן - http://assets.wwf.org.uk/downloads/how_low_can_we_go.pdf

 

סיכום מהדיילי מייל: הכותרת: איך צמחונות גורמת יותר נזק לסביבה מאכילת בשר

מאת: פיונה מקרה, 13/02/2010

 

ישנה טענה בקרב הצמחוניים, שללא בשר - מוטב לכדור הארץ, ושבשר הוא מקור ממשי לגזי חממה. אבל מחקר חדש מראה, שיתכן אחרת.

מחקר מאוניברסיטת קרנפילד (Cranfield) מצא שמעבר מגידול בקר וכבשים לבשר לתחליפי בשר מיובאים מחו"ל כמו טופו וחלבון מן הצומח (Qourn) עשוי להגדיל את שיטחי האדמה המעובדים, ולהגדיל את הסיכון שיערות יהרסו.

השיטות לייצור תחליפי בשר יכולות לצרוך אנרגיה רבה והמוצר הסופי נוטה לעבור עיבוד רב, כך מצא הדו"ח שמומן על ידי הארגון הסביביתי WWF.

המחקר מסיק: 'מעבר מבקר וחלב - למוצרים המקבילים למשק חי ומעובדים במידה רבה כמו טופו - יכולים למעשה להגדיל את כמויות האדמות המעובדות שצריך לספק לבריטניה.

בכתבה ביקשו תגובה מליז אונייל, מהאגודה הצמחונית, והיא אומרת:  'אם אתם רוצים לצמצם את השפעתם הסביבתית על ידי מעבר לצמחונות, אז זה בהחלט לא רעיון טוב להסתמך על מוצרים מעובדים במידה רבה. יש גם תגובה של דובר WWF, אשר אמר שחשוב לזכור שמוצרי משק החי מייצרים כמות גדולה של גזי מתאן, גז חממה מזיק בהרבה מדו-תחמוצת הפחמן.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

סיכום מעיתון TIMES:

טופו יכול להזיק לסביבה יותר מאשר בשר, כך מצא מחקר של WWF

מאת: בן וובסטר, עורך נושא הסביבה, 12/02/2010

 המאמר פותח: אפשר לעשות יותר נזק לסביבה אם נעשים צמחוניים, לעומת צריכה באופן קבוע של בשר אדום, כך לפי מחקר על השפעת תחליפי בשר כמו טופו. הממצאים מערערים את הטענות של צמחונים לפיהן וויתור על בשר יכול באופן אוטומטי להשפיע על פליטת גזים נמוכה יותר ושימוש בפחות משאבי קרקע לגידול מזון.

המאמר מבוסס על מחקר שנעשה על ידי אוניברסיטת קרנפילד, ומומן על ידי הארגון הסביבתי WWF. במחקר נמצא מצא שתחליפי בשר רבים כמו סוייה, חומוס, עדשים - הם מגודלים מעבר לים ומיובאים לבריטניה.

למה ? ---אם עוברים מצאן ובקר המגודלים בבריטניה לתחליפי בשר, יכולים לגרום לכך שיותר אדמות במדינות חוץ יעובדו ויעלה הסיכון שיערות יהרסו כדי ליצור שטחי גידול. תחליפי בשר נוטים, בנוסף, להיות מעובדים במידה רבה ולהיות כרוכים בשיטות יצור אנרגיה מוגברת. המחקר של קרנפילד מצא שהרווחים הסביבתיים מצמחונות תלויים במידה רבה בסוג המזון שנצרך כתחליף לבשר. הוא מסיק: "מעבר מבשר בקר וחלב לתחליפי משק חי אשר מעובדים ומזוקקים במידה רבה כמו טופו, יכולים למעשה להגדיל את האדמות שמשמשות לגידול כדי לספק את צרכי בריטניה".

טיעון נוסף: עליה משמעותית בצמחונות אצל הבריטים יכולה לגרום להתמוטטות תעשיה הבשר שם, וכתוצאה מכך לגרום למעבר הייצור מעבר לים לארצות אשר בהם פחות וויסות והגנה על יערות ואדמות לא מעובדות אחרות.

בעיתון מובאים דבריו של דונאל-מורפי-בוקרן, אחד מחברי המחקר והמדען הראשי, לשעבר, במשרד להגנת הסביבה והמזון, והוא אומר: "לכמה אנשים טופו ותחליפי בשר אחרים מסמלים ידידותיות לסביבה, אך הם אינם בהכרח ראויים להערכה כפי  שטוענים. אבל אם פשוט אוכלים יותר לחם, פסטה ותפוחי אדמה במקום בשר – זה כבר יותר ידידותי לסביבה".

ליז אונייל, דוברת האגודה הצמחונית אומרת: "המספרים המדווחים בדו"ח מבוססים על כמה הנחות מוטלות בספק לגבי איך צמחוניים מאזנים את התפריט שלהם ולגבי איך תעשיית המזון עשויה להגיב לגידול בביקוש". "אם אתם מתכוונים להפחית את השפעתכם הסביבתית על ידי מעבר לצמחונות אז זה רעיון לגמרי לא טוב להסתמך על מוצריך מעובדים במידה רבה, אבל אין זה משנה את העובדה שתעשיית הבשר גורמת לנזק עצום, וששימוש רב יותר תפריט מבוסס על צמחים – טוב לבעלי חיים, בריאות האדם והסביבה."

בהתאחדות החקלאים נאמר, שהמחקר מראה שההצהרות הכלליות לגבי התרומה הסביבתית של צמחונות היו פשטניות מדי. ג'ונתן שקרולוק, היועץ הראשי של האיגוד לענייני אקלים, אומר: "המסר הוא שאין אפשרות אחת פשוטה שמרפאת הכל". הדו"ח בצדק מוכיח את התרומות הסביבתיות הרבות שיש משדות מרעה שיש להם יכולת נמוכה לעיבוד, או אין להן יכולת עיבוד בכלל".

עוד נתון מעניין, המחקר גם מצא שהערכות קודמות לגבי הפליטה מצריכת מזון בריטי, היו פגומות, שכן הן לא לקחו בחשבון את ההשפעות של שינויים בשימוש בקרקעות מעבר לים.  

 

 

 

עוד על ניזקי הסויה לסביבה

 

מידע נוסף מהאתר של הקרן לשימור חיות בר על נזקים סביבתיים מסויה בכתובת הזו - http://wwf.panda.org/what_we_do/footprint/agriculture/soybeans/environmental_impacts/

להלן תירגום של המבוא בלבד, בכתובת לעיל תמצאו הרחבה.

מבוא

בארצות הברית ובאיחוד האירופי, יצור פולי סויה כרוך בכמה בעיות סביבתיות ניכרות. אלה כרוכות בשימוש בחומרים כימים חקלאיים וחומרים הקשורים בעיבוד, וכן יש פחת של האדמה בגלל שימוש בכימיקלים, וכן סחף ודחיסה של האדמה. שפכים הנגרמים כתוצאה מייצור פולי הסויה עשויים לכלול רמה גבוהה של חומרים כימים, שאריות אדמה וחומרים אורגניים. אלו יכולים להיות הסיבה המרכזית לזיהום של מיים מתוקים ומי תהום.

במקומות אחרים בעולם הבעיות הסביבתיות העיקריות שקשורות ביצור סויה כוללים: שינוי הסביבה הטבעית, סחף אדמה ושימוש גובר והולך במדבירי חרקים.

 

 

מאמר חשוב באותו נושא
מזמינים ארוחה צמחונית ? – יש לכם יותר דם בעלי חיים על הידיים - מאמר של פרופסור לביולוגיה שחקר את כמות בעלי החיים המתים עבור אוכל צמחוני וכמה עבור אוכל בשר באוסטרליה.
 

I

 

 

 

תגובות והערות ניתן לכתוב לדוא"ל - pinat_hay@hotmail.com

 

חזרה לדף הראשי של האתר

 

מאמר נוסף בנושא: איך מסלפים נתונים מספריים כדי להצדיק צמחונות וטבעונות

 

 

חשיפה: מותר לרסס מזון אורגני, גם בחומרים כימים

כולנו קוראים בעלוני פרסום ועל אריזות מוצרים אורגניים, שהם מצמחים ללא דשנים כימים וללא ריסוס. אולם די בעיון קצר בתקנות של משרד החקלאות, ולראות שמותרים חומרים רבים לשימוש בחקלאות אורגנית כמו: גופרת אשלגן, מגנזיום סולפט, סודיום הידרוקסיד, חומצה גופריתית, קרבונט האשלגן, כלוריד האשלגן, טרטראת הנתרן, תרכובת נחושת ועוד.

על כך ועל מיתוסים נוספים לגבי מזון אורגאני תוכלו לקרוא אם תלחצו על הקישור הבא:

מזון אורגאני - מיתוסים

 

 

 

אם מאמר זה עניין אתכם, אולי יעניין אתכם גם:

מיתוסים נפוצים בתחום טבע ובעלי חיים

 

חדש: מה הקשר בין צריכת בשר לבין תוחלת חיים - תוצאות מחקר חדש

חדש: מיתוס דו"ח האו"ם - הצל הארוך של משק החי

* חדש: מיתוסים על חוות מזור

* חדש: בארי שורובסקי - סאטירה על דמגוגארי, מהתוכנית ארץ נהדרת.

החלק הראשון של הספר "מיתוס הצמחונות"

מיתוס המזון האורגני

מיתוס אנונימוס - מיתוסים באתרים כמו אנונימוס בעלי חיים

מיתוס - גידול חיות משק - דומה לנאצים

מיתוס המזון המסחרי לכלבים וחתולים מדוע כן כדאי להאכיל בשאריות

האם מותר להאכיל כלבים בעצמות ?

מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ

מיתוס: חלב או בשר - לא בריא (בטח שבריא!)

מאמר מקיף על תפיסות לא נכונות על זכויות בעלי חיים וצמחונות

מיתוס "מחקר סין" - ספר שסילף מדע -
א. הספר "מחקר סין" - טעויות והטעיות

ב. מחקר סין - המסקנות האמיתיות

מיתוס גארי והרצאתו

מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 1
מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 2

 

J בפייסבוק: דחקות על צמחונים.

בפייסבוק: על השקרים של מתנגדי הניסויים בבעלי חיים

 

 

"דבש ניגר - כמי נהר

הלום נשאר - עובד תמים"

כך חווה יום עבודה עם במכוורת, ינון נאמן, שכתב את השיר.

לקראת ראש השנה הינה עמוד על השיר, יוצרו ופרשנות - דבש

 

 

 "הארי פוטר קבור ברמלה" אומרת כותרת בעיתון

בעיר רמלה, קבור הארי פוטר. בדומה להארי מהסיפור של ג'יי. קיי רולינג, מדובר על אדם צעיר, בריטי, שהתגייס לפעילות צעיר מהמקובל, לא סיים את בית הספר, וגם הוא לא ידע שיום אחד יהיה מפורסם (גם על הארי הזה כתבו בעיתונים ובאתרי אינטרנט).
אבל יש גם שונה. זה לא אותו אחד מהסיפור, גם לא אמרנו שזה "קבר הארי הקדוש". ובכל זאת מרגש.
 הפרטים והתמונות במאמר: הארי פוטר ישראל
   

 

חידות זה מאתגר ונחמד

שני דפי חידות גדולים:

חידות כלליות

אוסף גדול של חידות על חיות

 

 

 

המלצה על ספר

"הגנת מעברות פתיים"

ספר ישן וטוב, ואקטואלי עד היום

לפרטים - הגנת מעברות פתיים - ספר מומלץ, המלצות ספרים