עצם לכלב

 

 

מאמר זה הוא חלק מאמר על הבעייתיות של מזון כלבים מסחרי. לחצו על הקישור הזה אם תרצו להעמיק בנושא

 

פירינאי עצם תרנגולת

תמונות נוספות בסוף הדף.

 

 

 

אלפי שנים כלבים חיו משאריות של אדם, וכל ילד קטן ידע שכלב אוכל עצם ומה אוכל חתול ? כמובן ידע לענות כל ילד - עכברים. היום תשאלו ילדים קטנים שיש להם כלב, מה כלב אוכל ?- הוא יגיד אולי "בונזו", וחברת בונזו תהיה שמחה.

נוצר אצל רבים כיום רושם, שבשביל לתת לכלב אוכל, חייבים מפעל מיוחד, עם טכנולוגיה מיוחדת, ועם מומחים מיוחדים - אחרת קצת מזון "רגיל" מהבית - ואוי ואבוי. אותה חוכמה שאמורה להיות לילד קטן, שפעם היה מגניב מתחת לשולחן אוכל מצלחתו לכלב, כי הוא קלט מה כלב רוצה נעלמה או מנסים להעלים אותה לא מטעמי חינוך (ובאמת לא נכון לחנך כלב להתחנן לאוכל ולהציק בזמן שהמשפחה אוכלת) אלא מסיפורים שזה מטעמי בריאות. כביכול אם ניתן לכלב חתיכה של שניצל שנותרה, או אפילו שנפלה על הרצפה, או את העור שנשאר מהעוף, אז יקרה לכלב אסון. או שכאילו שפעם כל הכלבים היו חולים ועם עצמות תקועות בגרון ובבטן - עד שהגיעו למזלם הטוב הזמנים האלה - עם טכנולוגיה ליצור מזון שהיא מעבר להבנתו של האדם הממוצע - ובזכות זה "השרידים הקטנים שעוד נותרו מהכלבים בזמנים הקשים שלהם", פתאום חיים טוב. והרי אין אפילו סקר אמין על תוחלת החיים של הכלבים אז והיום (הגם שכיום להרבה כלבים בעיות נוספות כמו חוסר פעילות ושיעמום, הרעלות, דריסות, אגודות "למען חיות" שממיתות הרבה כלבים חסרי בית, לוכדי כלבים).

תראו איזה כלבים נפלאים צמחו לנו מהתזונה שלפני המזון המסחרי, ואיזה כלבים רגישים נורא פתאום יש. הסיבה: כלבים שאוכלים רק או כמעט רק אוכל תעשייתי, כבר לא רגילים למשהו אחר, ואם הם משיגים משהו כזה, לא אחת זה שינוי קיצוני מדי עבורם. כמו כן בעבר כלב עם פגם גנטי שמנע ממנו לאכול עצמות - היה מת די מהר. כיום עם הווטרינריה ועם המזון המסחרי, הכלבים משתנים גנטית בהתאם. כלבים רגישים לאוכל הוותיק כבר לא מתים, ומעבירים את הגנים האלה הלאה, ובכלל כיום מעדיפים הרבעה של כלב עם מתחרות יופי (וקוראים לזה אלוף הארץ/אירופה/עולם), ולא לפי תכונות אחרות. או לפי הידמות לגזע מסויים. כלב מעורב, לא משתתף בתחרויות וכאילו לא נחשב.

נוצרים כך אולי מינים שמתאימים רק למוצרים של חברות המזון המסחרי, והן מרוצות מזה, אבל מה: אקולוגית זה רע - שאריות בשר שאדם לא זקוק להם, נזרקות לפח, ובמקומן מגדלים חיות בסבל איום וממיתים אותן לשם האכלה לכלבים וחיות אחרות. חברות המזון ומשווקיהן מנסים שנאמין כי אסור לתת לכלב שאריות מזון, כי עם רק אוכל שלהם, וזה כולל "מומחים בתחום" כמו ווטרינרים, מאלפים ובעלי כלביות,שמצטרפים לרשימת הממליצים, אך אל נשכח כי הם גם המוכרים של המזון, ומקבלים אתנן עבור ההמלצות שלהם. הם  אינטרסנטים. חברות המזון דואגות להם בדרכים שונות שיתמכו בהם, למשל החברות מממנות מספר דברים בפקולטות לווטרינריה (הרחבה בהמשך).

אלו גם עצות פופוליסטיות - אם נבדוק בכתבי העט המקצועיים ובספרים המקצועיים בנושא תזונה של כלבים, בוודאי שאין שם דעה גורפת לתת רק מזון מסחרי. אפילו לא באחד מהם ! לוטרינרים ולסוחרים יש אינטרס כלכלי להמליץ על תזונה המבוססת על 100% אוכל מסחרי גם אם זה לא בהכרח נכון.

מה מומחים אומרים

מי שראה כלב מתמוגג על עצם, יודע כמה הוא נהנה מזה. למנוע באופן קבוע עצם מכלב זה סוג של התעללות - אם לכלב אין בעיה איתה. מעבר לזה, מתן רק סוג אחד של אוכל, זה גם סוג של התעללות. כמו שנגיד בני אדם יצטרכו לאכול רק במבה כל החיים.

מרוב נתינת מזון מסחרי, יש אפילו ווטרינרים שלא יודעים שכלב אוכל עצמות, וגם ממליצים לא לתת לחתול (מה, כשאכלו עכברים, לא היה בהם עצמות...) ויש גם מרכזי פינות חי כאלה. לא אחת זה בהשפעות חברות מסחריות, שגם משחדות ווטרינרים ונותנות להם מזון חינם או זול במיוחד כדי שימכורו הלאה את המזון תוך רווח נאה לכיסם, ואיתו את המזון הפרסומי למוח שלנו.

כל המחקרים שהראו בעיתיות באכילת עצמות היו מחקרים אינטרנסטים של חברות מזון. לא נעשה מחקר אובייקטיבי בנושא, לא נבדקו נקודות כמו: איזה גזעים יותר רגישים, הרגלה לעצמות, אם מוטב להאכיל כך פעמיים ביום כדי שהעומס על מערכת העיכול יתחלק  וכו'.

הרבה פעמים ווטרינרים שמקבלים משכורת מחברות המזון כותבים שטויות בנושא, או שהאגו שלהם כל כך מנופח שהם חושבים שבגלל שהם עובדים בחברות הללו ועזרו בפיתוח המזון אז הוא בטוח טוב. באנגלית יש בנושא האכלה יותר טבעית הרבה חומר וספרים. אבל נתחיל בעברית: שני אתרים בעברית על מזון טבעי כלבים, וגם עצמות, וגם שמזון מסחרי לא כל כך טוב. יש שם הפניות לספרים ולאתרים בנושא:
 

http://www.mypet.co.il/mypet/articles/articles.asp?id=13&category=1

http://www.veterinarit.co.il/barf.html - נכתב על ידי ווטרינרית.

 

הינה דברים שנאספו ברובם רק בפורומים ובאתרי יעוץ ישראלים.

ראשית על כלל המאמר - כתב אורי בקמן שמנהל יחד עם ד"ר קישון את פורום חיות מחמד בYNET, בתאריך 13/02/2004, הדברים בקישור הבא: http://www.ynet.co.il/home/1,7340,L-889-1542-6599942,00.html
* אורי בקמן למי שלא מכיר הוא מהמומחים הגדולים ביותר בארץ בתחום הכלבים, מבחינה של אילוף, גידול, התנהגות, ובעל ניסיון עצום בתחום.

 ולמקרה שימחק הינה ציטוט הדברים:

נושא : מזונות כלבים
תאריך :  13/02/04  17:21
מחבר/ת :  אורי בקמן
דואר אלקטרוני : dogworld@inter.net.il
 

אני מאוד מסכים עם המאמרים האילו, אבל לדעתי הסיבה המרכזית שעברו למזונות מוכנים היתה נוחות. ברור שכיום המסחריות מובילה את המהלך, אבל המסחריות גם עוזרת להגיע לתזונה טובה למרות שכיום לדעתי עדיין לא הגענו לכזאת אבל אני צופה שבתוך עשר שנים גג יגיעו למזון שהוא גם נח גם מספיק טבעי וטעים לכלב וגם בריא. דרך אגב זה לא שונה בתזונת בני אדם.
אורי.
 

* בשיחה אישית איתי הוא אמר לי שהכלבים שלו אוכלים גם עצמות.

נכתב על ידי ווטרינר ד"ר עופר שביט. בכתובת: באתר: www.petnet.co.il במדור השאלות לווטרינרים, ראו את התשובה לשאלה שמתחילה ב: "שלום.אימצתי בצער בעלי חיים לברדור בן 4" - שאלה מה05/09/2002 (אי אפשר לכתוב כאן כתובת אינטרנט מדוייקת, כי הכתובות שם משתנות, כי כל הזמן נוספות שאלות ותשובות, אז תחפשו לפי התאריך).

התשובה: "...עצמות שמחוררות את המעיים הן אירוע נדיר ביותר. שאינו סיבה בעיני לא לתת לכלב להתענג על עצמות.
אני יודע שיש רופאים רבים החולקים עלי הנקודה זאת.
המלצתי : למעט גורים (שאינם לועסים כלל כי אם שואבים ) אפשר לתת עצמות מבושלות או לא , במידה. החשש האמיתי הוא עצירות יום אחרי שבכלב אכל את המנגל של שבת.

בברכה, ד"ר עופר שביט
מרפאת אהבת החי
שיכון דן , תל אביב."

והינה גם כאן: שוב: תשובה לשאלה מ03/10) : "מאז ומעולם אני טוען שמותר הכלב מהאדם.
לכלב יש שכבת שרירים נוספת בדופן הקיבה שמטרתה אחת היא. עצמות הן חלק טבעי של תזונת הכלב או קרובי משפחתו הטורפים בטבע.
מעבר לכך מנסיוני הדל(15 שנים וטרינר ועוד 30 שנה בסביבת כלבים
בעיות של עצמות הן נדירות ביותר ואינן מצדיקות את האיסור על אכילתן.
מה כן ; גורים לא : הם לא לועסים כי אם בולעים עצמות שלמות שעלולות לגרום בעיות.
גם לא לתת את כל עצמות המנגל של שבת משום שלמחרת לכלב תהיה עצירות נוראית (אספו בשקית במקרר ותנו עצם כל יום.)
כירסום עצמות הוא תענוג כלבי מובהק, מרגיע , משחרר לחצים , טבעי ומענג.- אל תקחו להם אותו (מספיק אנו גורמים עוול במזון המעובד שאנו נותנים להם.
בברכה, ד"ר עופר שביט
מרפאת אהבת החי
שיכון דן , תל אביב. "

שאלה ותשובה אחרת בפורום פטנט:

השאלה מה15/12/2002

שלום, אני בונה אתר בנושא אמונות תפלות הקשורות בבעלי חיים (לא בסיגנון של חתול שחור שחוצה את הכביש אלא בסיגנון של שוקולד גורם לתולעים וכו')
רציתי לבדוק אם העובדה הבאה היא אמונה תפלה או אם היא נכונה:
האם כלבים לא יכולים לעכל טוב תפוחי אדמה מבושלים? האם תפוחי אדמה גורמים לנשירת שיער מוגברת בכלבים?
אשמח לדעת אם יש סיבה כלשהי שתפו"א לא בריאים לכלבים, או אם אתה מכיר אמונה תפלה אחרת כלשהי שאינה ברשימה שלי

הנה חלק מהאמונות התפלות שיש לי עד עכשיו: (אני מודעת לכך שיש כמה שנכונות בחלקן -

שוקולד גורם לתולעים
אכילת בשר נע גורמת לתוקפנות
אכילת בשר נע גורמת לכלבת
אסור בהחלט לתת לכלבים עצמות
חייבים להאכיל כלבים באוכל מסחרי בלבד
עדיף לתת לכלבות/חתולות להמליט לפני העיקור
עיקור וסירוס גורמים לשינוי באופי בע"ח
כלבי שמירה חייבים להיות לא מסורסים
קיימת רגנרציה בקרציות
כשכלבים "הולכים על התחת" ז"א שיש להם תולעים
עקירת ציפורניים אינה מזיקה לחתולים

תודה

התשובה

כלבים צעירים חסרים באנזים המפרק עמילן בתפו"ח ולכן מומלץ לא להאכילם.
מרשימתך:
אכילת בשר......תוקפנות. - שטויות במיץ.
אסור בהחלט לתת לכלבים עצמות - שטויות במיץ.
בברכה
ד"ר עופר שביט
מרפאת אהבת החי
שיכון דן , תל אביב.
 

שאלה מ24/09/2001

כלבתי הקטנה, בת שלוש וחצי, אוכלת עצמות עוף ואוכל חתולים אך לא את מזון הכלבים שאנו קונים לה.
האם תוכל להמליץ על מזון בריא וגם שחביב על כלבים? האם יש נזק כלשהו לכלבה באכילת עצמות עוף/ עצמות הודו או שוקולד מיוחד לכלבים? יעל

 

התשובה של ד"ר עופר שביט

יעל שלום,
מזון חתולים הוא בהחלט טעים יותר ועצמות... מה ישווה להן בטעם?
המלצתי היא שתלכי לחנות חיות ותבקשי דוגמיות של מזונות שונים. נסי ותראי מי מהם הכי טעים לכלבתך, או קני מספר שקיות מזון והגישי במקביל וראי לאיזה שקיות מתייחסת הכלבה יותר

גם ד"ר רפי קישון כתב שבאופן כללי מותר לתת עצמות. (הקישור לא שמור) - מאוחר יותר מנהל פורום חיות מחמד בתפוז בירר את הענין איתו טלפונית וכך הוא כתב (ב08/10/2002 בפורום):

שלום לכולם.
כדי לשים סוף לויכוח, הרמתי טלפון לדוקטור קישון, ושוחחנו ארוכות.

להלן הממצאים:

דוקטור קישון אומר כך: הכלבים היו פה לפנינו, הרבה לפנינו - והם אכלו עצמות. אם הם אכלו אז עצמות, אין מניעה שהם יאכלו אותם גם כעת.
הוא לא ממליץ לתת עצמות עוף ורגליים , למשל כאלה שעברו בישול בגריל, מכיוון שעצמות אלה נשברות והן חדות ומסוכנות.

לעומת זאת, עצם אגן ועצם חזה, מומלצות ואין איתן בעיה.

מה עוד?
כשחוזרים מהדודה אחרי סוף שבוע עם 2 ק"ג עצמות , לא לתת הכל לכלב, אלא בכמויות קטנות. מה שנשאר, אפשר להקפיא ולתת לו למחרת.

לסיכום : עצמות עוף - כנפיים ורגליים - מסוכן. כל השאר לא מסוכן.


בברכה, זיו.

מאוחר יותר הופיע ד"ר רפי קישון בפורום כאורח, והתייחס לשאלת העצמות (אפשר לראות בכתובת  http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/archive/viewmsg.asp?id=16&msgid=8752769)

הינה הדברים:

תאריך ההודעה: 04/11/02
שעת ההודעה: 23:14
מאת: דר רפי קישון

נושא: עצמות - פעם שניה (ואחרונה)
 

בנושא העצמות ישנן דעות לכאן ולכאן - אני מייצג את הגישה הטיבעית - כי הטבע הוא הכי חכם. בגלל שהכלבים חיו על כדור הארץ כמה מליוני שנים לפני המצאת האדם ולפני המצאת הוטרינר והם הסתדרו טוב מאד בעולם הקדום הזה תוך כדי כרסום מתמיד של עצמות - לכן מסקנתי היא שעצמות טובות לבריאות הכלב - גם כמקור למינרליים חיוניים וגם כעיסוק תרבותי. העצם הטבעית היא הטובה מכל אך גם תחליפים טבעיים ומיובשים ראויים.
אך בכל זאת יש שורה של מגבלות לנושא : עצמות חלולות של עוף יכולות להיות מסוכנות - במיוחד עם הם באות מהגריל או התנור והן יבשות ומתפצחות לכלי משחית חדים ומסוכנים- זה יכול לפצוע את מערכת העיכול של הכלב ( החתול הוא זהיר יותר והוא בדרך כלל לא יבלע בגרגרנות חתיכות גדולות אלא יכרסם את העצם במתינות בחלקים הרכים שלה). לכן לא כדאי לתת לכלב עצמות של רגל או כנף - לעומת זאת עצמות החזה אגן וצואר טובות יותר. עצמות של חיות גדולות מצוינות בקר כבש חזיר וקנגורו.
כדאי לבשל או לחמם במיקרו זה מעלה את עמידות העצם ומקטין סכנה של זהום.
 

בנושא של מה עוד אפשר לתת לכלב חוץ מאוכל מסחרי - הרשת מלאה בהזהרות לגבי הרבה דברים כמו שוקולד, בצל, אגוזים ועוד ועוד. בשביל האיזון הינה ציטוט מד"ר עופר שרביט - שכל דבר אם הוא לא בהגזמה זה בסדר. לדעתו עדיף אוכל מסחרי כבסיס. כמה ? - הוא לא כתב.

עוד מרפי קישון אפשר לקרוא במאמר שכתב בשם "אמונות טפלות ביחס לכלבים וחתולים" - בכתובת : http://www.dogedog.co.il/aricles/kishonmyth.html

הינה ציטוט חלקי (כדאי לקרוא הכל וכן את כל המאמר לגבי עוד אמונות): "עצמות הם מקור טבעי ובריא למינרלים חשובים וכן מקור לשעשוע ושמירה על נקיון השיניים. אבל חשוב מאוד להקפיד על כמה כללים... גם חתולים ישמחו לכרסם מעט עצמות ואפילו תוכים".

מתוך האתר: www.doctors.co.il, פורום ווטרינריה, שאלה על עצמות מה18/02/03 - מה לגבי כלב שאוכל עצמות מזה שנים, האם להפסיק ? - ותשובה יום אחרי כן מהווטרינרית ד"ר טליה מור בכתובת: http://www.doctors.co.il/forums/read.php?f=165&i=37355&t=37319 (תשובה בעד, אך מנקה אותה מכל אחריות לנזק):

"ישנם וטרינרים שאינם מתנגדים למתן עצמות לכלבים, בטענה שמערכת העיכול של הכלב מסוגלת לעכל מזון מסוג זה. אני אישית לא ממליצה על מתן עצמות בעיקר אם מדובר בעצמות עוף, כיוון שקיים גם הסיכון הקטן שיגרם נזק. הכלב שלך רגיל למזון זה מזה שנים, ולא נתקלת בשום בעיה בעבר. לשיקולך.
ד"ר מור".

מדברי איל עופר - פורום "וטרינריה" בוואלה (הוא הוא עדין לא ד"ר אלא סטודנט לווטרינריה, והוא מנהל הפורום), הודעה מ25/04/03:  "גם אוכל קנוי וגם שאריות ביתיות לא דומות בכלל למזון ה"טבעי" של כלבים. אם כלב צד ארנבת - הוא אוכל אותה כמו שהיא. לא מבושלת, לא מיובשת, לא מקופסה, ולא רק את העור או רק את העצמות"... "הקישור שהוא נותן למאמר מכתב עט מקצועי של התאחדות הוטרינרים האוסטרלית יותר מוצלח אך גם הוא נגוע בלהט מהפכני שאינו לגמרי במקום. הוא מזכיר את העובדה המוכחת שמזונות קנויים (בעיקר המזונות הלחים מהקופסאות) גורמים לעלייה ב- periodontal disease שגוררת איתה מחלות נוספות."

לגבי זה ששיש ווטרינרים שממציאים שעצמות לא טובות לכל כלב,  והם לא מתבססים על מדע ומחקר - אפשר לראות בפורום Doctors ששואלים את הווטרינרית ד"ר טליה מור אם ידוע לה על מחקרים או סטטיסטיקה בנושא, והיא עונה (בכתובת http://www.doctors.co.il/forums/read.php?f=165&i=51501&t=51284, תשובה מה21/10/03)  "לא ידוע לי על מחקרים, אך אין פשוט מלעשות חיפוש באינטרנט. להערכתי הנתונים מתבססים על נתונים קלינים ואינפורמציה מצטברת".

ואנו נאמר על זה שיופי שהיא יודעת להמליץ על חיפוש באינטרנט, ושיש לה הערכות על מה הנתונים מתבססים, אבל כשאומרים כאלה דברים שיש להם השפעה ממשית על חיים של הרבה חיות, ועל הוצאות כספיות של משפחה - יצופה מאיש מקצוע שיפעל באופן מקצועי על פי ידע מדעי, או שפשוט יגיד שאין לו נתונים כאלה.

 

עד כאן מדברי מומחים,  שימו לב, שהם כמעט מכל הפורומים בהם אפשר לקבל ייעוץ בעברית.

קוראים מוזמנים לצרף עוד תשובות של ווטרינרים או מומחים אחרים אם הם נתקלים בהם, אך לא ססמאות לא בדוקות והפחדות לא מבוססות. אם מישהו אומר משהו - שיגיד על מה הוא מבסס זאת.

 

מה אומרת התורה בעניין האכלה בשאריות / אוכל שלא ראוי לאדם /  טרפה  ? - הינה מתוך פרשת משפטים:

"ואַנְשֵי-קֹדֶש תִהְיוּן לִי, וּבָּשָר בַּשָדֶה טְרֵפָה לֹא תֹאכֵלו, לַכֶּלֶב תַשְלִכוּן אוֹתוֹ" (שמות, כב, פס' 30).

כלומר, עלינו להיות עם קדוש, וככזה לא אוכלים בשר טרף, או נבלה מתה, אשר נמצאה בשדה. את זה משליחים לכלב (כן, כולל העצמות).

נראה שהדתיים שכחו מצווה זו (תראו לי, למשל, משגיח כשרות, שידאג לתת את הטרפה לכלב ?), ועל כן הם חוטאים וכופרים ומבזי אמונתם ודתם.

 

עוד על מנהגי התזונה של כלבים (ואולי אפשר לפרש זאת גם כדרך בה אלוהים פעל) אפשר לראות בפסוקים הידועים והמצמררים, שאותם התבקש אליהו הנביא על ידי אלוהים לומר למלך אחאב:

"... הרצחת וגם ירשת... כה אמר יהוה במקום אשר לקקו הכלבים את דם נבות ילקו הכלבים את דמך גם-אתה" (מלאכים א', כ"א, יט).

מדובר על עונשו של המלך אחאב, אשר חמד כרם של נבות היזרעאלי, ומשסירב נבות, גרם אחאב להריגתו של נבות על ידי עלילת שקר, שבעקבותיה סקלו את נבות באבנים. מי שרוצה לקרוא קצת פירוט יימשיך באותו פרק לפסוקים כג'-גד': "וגם לאיזבל דבר יהוה לאמר: הכלבים יאכלו את איזבל בחֵל יזרעאל / המת לאחאב בעיר יאכלו הכלבים, והמת בשדה יאכלו עוף השמיים". את התגשמות הדברים לגבי איזבל אפשר לקרוא במלאכים ב', פרק ט', פס י, לו, ולגבי אחאב במלאכים א', פרק כ'ב, פס' לח).

כן, בעלי כלבים, זה היצור שיש לכם בבית, גם אם לא נעים לקרוא.

   

 ספרים רבים נכתבו בתחום (לא בעברית). אחד כבר הזכרנו. השני, שגם נכתב על ידי ווטרינר, שמו "תנו לכלבכם עצם", וספר נוסף גדל את הגור שלך עם עצמות.

ניתן להזמין מהכתובת http://www.dogwise.com/ItemDetails.cfm?ID=DN138, (שם יותר זול מאמזון).

הזמנות מהכתובת: http://www.dogwise.com/ItemDetails.cfm?ID=DN157

   

PET FOOD  -  OUR PETS ARE DYING FOR IT  - מאמר באנגלית - בתירגום חופשי: מזון חיות מחמד - חיות המחמד שלנו מוסרות את נפשן למען זה. - http://www.homestead.com/VonHapsburg/petfood.html. במאמר מתוארים מקורות בעייתיים למזון, פיקוח בעייתי, חומרים בעייתיים, בעיות מוסריות ועוד.

הכלבים מזיקים לסביבה? - אם לא מאכילים כלב בשאריות, אז הוא מזיק לסביבה. בכתבה להלן שני חוקרים מניו-זילנד חקרו והוציאו ספר. במחקרם השניים מדדו את טביעת הרגל הפחמנית של חיות המחמד. התוצאות: בשנה אחת מזהם כלב את הסביבה כמו רכב ארבע על ארבע וחתול כמו מכונית משפחתית קטנה. המסקנה שלהם: תסתפקו בבע"ח אחד בבית. עוד נכתב בכתבה: "אבל אל תגיעו מייד למסקנה שכל בעלי-החיים הם רעים לפלנטה שלנו. ארנבות ותרנגולות, מדגישים מחברי הספר, הן דווקא ידידותיות לסביבה, כיוון שמבשרן יכול הבעלים ליהנות."
 הכתבה - http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/958/118.html?hp=1&loc=7&tmp=916#

תגובות לדוגמה שהיגעו ותוספות של כותבים שונים

למאמר המלא על הבעיתיות בתזונת כלבים וחתולים (ממזון מסחרי) הגיעו לא מעט תגובות. להלן החלק הרלוונטי לעצמות.

 חלק מהתגובות חוזר על עצמו, חלקן של התגובות לא היו יותר מזריקת סיסמאות לא מבוססות לאוויר כמו אלה שנמצאים על אריזות המזון ובעלוני הפרסום. הינה חלק נבחר מהתגובות, וגם תשובות שנשלחו חזרה על ידי כותב מאמר זה:

תגובה 1 - עניני עצמות: זה כמו לראות חצי מהדברים. אני פשוט לא מבינה למה לעשות את זה. רוצה לתת עצמות? אפשר לטחון אותן. אין שום בעייה במרכיבים של העצמות אלא רק באופן שבו המרכיבים ארוזים.

ושוב: עצמות עוף עושות בעיות. עצמות בקר פחות.

התשובה: ראשית - הרבה תגובות שהגיעו התייחסו רק לעצמות, שהמאמר לא עוסק רק בכך. מי שזה הדבר היחיד שמפריע לו, שיעקוף אותו וזהו. ואם הוא חושב שחסר לכלב שלו סידן, שיתן לו תחליפים כמו כדורי סידן, שמעתי גם שהמליצו על טחינה... מי שרוצה שיברר.

לגופו של ענין, עצמות עוף עושות בעיות רק לחלק מהכלבים - עובדה ! יש הרבה כלבים שאוכלים עצמות עוף כל חייהם בלי בעיה - עובדה.  אין מספיק ידע מתי זה כן עושה בעיות, ומתי לא.

אז יש גישה שאומרת "למה לקחת סיכון" ויש גישה שאומרת - לקחת סיכון, כי אם לא אנו מסכנים חיות אחרות, שישמשו מזון עבור כלבינו, ואנו משתפים פעולה עם תעשיית הבלהות של הבשר. יש גם שיקול של איכות סביבה וגם שיקול כלכלי.

ויהיה מי שיגיד "אני אנסה מהתחלה לתת לכלב החדש שלי עצמות. אם הוא לא מסוגל אפילו לאכול עצם - זה לא כלב שמתאים לי".

התעלמת מכל הבעיות הקיימות במזון הכלבים המסחרי/(ומחסרי), כפי שהועלו במאמר. באלטרנטיבה שאת רומזת מזון מסחרי יש המון בעיות אחרות.

אגב, כבר ראיתי חמוס שאכל מזון מסחרי של חתולים (זה האוכל שמומלץ בסיפרות לתת להם), חתיכה נתקעה בגרנו והוא מת...

תגובה 2 - בהקשר לכך שעצמות לא תמיד מסכנות, אבל לפעמים כן- כתבה מישהי: גם סיגריות עושות סרטן רק לחלק מהאנשים. אז מה? נעודד עישון?
והתשובה: זו דוגמה לא טובה. לגבי סיגריות יש המון מחקרים וסטטיסטיקות על הבעיות שזה עושה. בכלבים אין מחקרים ברמה הזו. הניסיון האישי שלי עם כ40-50 כלבים שקיבלו עצמות עוף באופן הדרגתי, אם בטווח קצר, ואם במשך שנים - 100% הצלחה, זה אומר הסיכון הרבה יותר נמוך.

תראי לי ולוּ מחקר אובייקטיבי אחד אחר עם איזושהי סטטיסטיקה אחרת. שוב אני מדגיש - לא מחקר שמראה מה קורה לכלבים שאף פעם לא אכלו עצמות, ופתאום מביאים להם המון. לכן אני קורא תיגר על העצות הפסדו-מקצועיות שמביאים לנו. אין הן על סמך מחקר, אלא על סמך פרסומות, אינטרסים כספיים ועל סמך ניסיון בקליניקה שבאמת ראו פגיעות, השאלה איך הן קרו, מי הכלבים האלה ?. אין מי שמנסה לבדוק איך לעשות את זה נכון - כי אין לדבר כזה כל כך מממן.

 אולי במקום לסיגריות נכון יותר להשוות את זה לפעילות גופנית ? - מצד אחד יש הרבה יתרונות לפעילות גופנית ולספורט. מצד שני יש פה ושם פגיעות, עד כדי צורך באישפוז (ולצערינו לפעמים גם מוות בגיל צעיר). נו, אז יש מקום להמליץ לאסור בכלל פעילות גופנית ? אבל צריך לראות לא רק את זה, אלא את התמונה הכללית, ולשים לב בסה"כ יתרונות וחסרונות, ולפתח מודעות לסכנות ולמניעתן.

דבר אחר שאת ואחרים מתעלמים זה, האם זה נכון מבחינה מוסרית לפגוע בהמון חיות אחרות כדי שישמשו למאכל עבור בעלי החיים שלנו, כדי למנוע סיכון זעיר ביותר, בו בזמן ששישנה דרך אחרת. וכשלא מוצאים אותה ממתים חיות אחרות, ממתים המון כלבים וחתולים בכלביות, כי אין תקציב לטיפולם - בעוד ששאריות יש שפע בחינם.

ויתר על כן, אם את הולכת לפי אותו אחוז מזערי שעשוי להיות בסיכון ונותנים לכולם מזון מסחרי - נוצר מצב שאם בעבר אלה שלא יכלו לאכול עצמות היו מתים די מהר ולא מעבירים גנים כאלה הלאה, כיום הם לא מתים, וכן מעבירים, וכך נוצרים יותר ויותר כלבים שלא מסוגלים לאכול עצמות, ולשם כך צריך לפתוח ב"מסע צייד". שוב - כשאפשר אחרת.

*** בסופו של דבר בעניין הזה נראה שכל אחד נשאר בדעה שלו, ולא מוכן לשנות אותה, גם לנוכח עובדות חדשות.

*** זה שכמה אנשים החליקו על קליפת בננה ונפגעו, זה עוד לא אומר שאוסר לאכול בננות.

*** זה שיש אנשים שאכלו דג ונתקעה להם עצם בגרון - זה לא אומר שאסור לאכול דגים.

*** לא צריך לגדל כלב בתוך צמר גפן.

*** אם אוכל מסחרי זה כל כך בריא לכלבים ולחתולים - איך ווטרינרים בכלל פוגשים כלבים/חתולים כאלה ויודעים עליהם ? - איך הם בכלל יכולים להסיק מסקנות לגבי כלל האוכלוסייה ?
דווקא את הכלבים שאוכלים את האוכל הכי בריא הווטרינרים אמורים לראות הכי פחות !

שאלה/תגובה 12 - שאלה פשוטה: אתה טוען שלא היו ולא נבראו מקרים של ניתוחים במעיים של כלבים כתוצאה מנזקים שנגרמו מעצמות מבושלות ? כן או לא ... ?

 

תשובה  (פשוטה) -כל דבר אפשר לעשות בצורה לא נכונה !
ולגופו של ענין לא אתחמק מתשובה ישירה ואענה: ידוע לי היו ניתוחים והיו צרות לכלבים כתוצאה ממתן עצמות בצורה לא נכונה !

הרחבה:
אף אחד, לא אני, ולא ייצגתי שום עמדה שאומרת לקחת כלב שלא רגיל לאכול עצמות, ולתת לו פתאום הר של עצמות.

הרגלה צריכה להיות הדרגתית. כמו גור שבהתחלה מסוגל לאכול רק את החלק הרך של העצמות (השיניים שלו לא מסוגלות לשבור עצם גם אם ירצה) ואז הוא מתרגל.
היו ווטרינרים שהציעו דעות יותר מחמירות, כמו לא לתת בכלל עצמות עוף (לא כולם הסכימו עם זה).


כשעושים את זה נכון - ראשית תראה לי מקרה בעייתי שהיה עם זה. וגם אם תראה - מה המסקנה הגורפת מזה ?
מה לעשות החיים הם לא עניין של רק שחור ולבן (או כן ולא, כפי שניסחת בשאלתך)
 

שנית עליך גם לשאול, אם אתה לא נותן עצמות - אז מה כן ? מזון מסחרי - הוא גורם גם הרבה צרות, והרבה מחלות. הוא איננו מושלם. אין בכלל הסכמה בין מומחים איך הוא צריך להיות.  אינך יכול להתעלם מכך שגם ממזון המסחרי/מחסרי יש בעיות, שלא פחות חמורות מסכנה אפסית שאולי תהיה מהאכלה בעצמות בצורה נכונה.

והינה אסיים אני בשאלות פשוטות בסגנון שלך:
"הבנת בכלל איזה בעיות יש באוכל המסחרי ? ממה הוא מורכב ? כמה הוא נוסה ? מה בו אמת ומה בו פרסומת ?" כן או לא ?
ועוד אחת
"אתה טוען שהיה גוף אובייקטיבי שבכלל בדק את זה.... כן או לא... "?
(ואם לא, אז על מה אתה בכלל מסתמך ? על דעה פרטית של ווטרינר, שיש גם דעות פרטיות אחרות ?)

מבין... זה לא כ"כ פשוט

 

המשך תגובתו של 12  - תודה על התשובה. לשאלתך, האוכל המסחרי כנושא לדיון אכן טומן בחובו בעיות רבות שהובאו לידיעתי. שאלה נוספת - מדוע אי אפשר לנהוג לפי המלצתך אך לוותר בסך הכל על רכיב העצמות ? ... מה כל כך חשוב בהן ?

תשובה - מה חשוב בעצמות:

- כלב מאוד נהנה מהם בהרבה מובנים: טעם, משחק, ריח ועוד דברים מעולם המושגים של כלב. לנו, לבני האדם אין אותו עולם מושגים שנבין הכל, אבל מספיק לראות איך הוא מתענג על כך, ומעדיף אותם על הרבה מאוד מזונות אחרים.
בעיניי למנוע מכלב עצם תמיד, זה סוג מסויים של התעללות.
נגיד זה בערך באותה הדרגה שימנעו מבן-אדם לאכול כל דבר מתוק, כי זה מזיק לשיניים (ויראו ציטוטים מרופאי שיניים וממחקרים) + אמונות לא ממש מבוססות נוסח :"זה עושה סוכרת", או "זה משמין"... (גם אם זה משמין זה לא אומר שאסור בכלל אפילו קצת, ולכל אחד).

- עצמות מקור חשוב וזמין לסידן, וגם מקור כזה שהכלב יכול לקלוט. נדהמתי לשמוע שיש כלבים שסובלים מחוסר סידן, כשיש כזה מזון טבעי וזמין. בגיל בוגר זו בעיה שכבר אי אפשר ממש לפתור וגורמת סבל ליתר כל החיים.

- שמירה על נקיון השיניים. אתה מוזמן לראות כלבים שאוכלים הרבה עצמות, איזה שיניים יפות יש להם בלי שום בעיות, למרות שבכלל לא טורחים לצחצח את שיניהם.

- אם הסכמנו לסיבות המוסריות והאקולוגיות מדוע יש להעדיף שימוש בשאריות במקום לממן את תעשיית הבלהות שממנה הם באים - אז זה מקור זמין מאוד.

- השתחררות מפחד של אדם מפחד לא ממש מציאותי ותפיסות לא מציאותיות, ודוגמה לאחרים שספוגים ידע לא נכון.


- אם מעמידים אלטרנטיבה מול מזון מסחרי בלבד - שיש בו הרבה דברים מזיקים, ולכן מזיק אף יותר.

- מבחינה כלכלית - זול בהרבה ובד"כ חינם בהשוואה למזון המסחרי.
 

הסיכון המזערי שקיים לחלק מהכלבים, אינו סיבה מספקת להתעלם מכל הגורמים האלה. והוא שקול ל"סיכונים" דומים שכל פעם מספרים לבני אדם שיכול להיות להם מקפֶה, צ'יפס וכו'.


ועם כל זה - לא אמרתי שחייבים לתת עצמות בכל מקרה, בכל מחיר, לכל כלב. זה לא כתוב בשום מקום במאמר.
אבל יש יתרונות גדולים.

אגב, במאמר שהובא יש הפניה לספר שלם בנושא (באנגלית), אם תרצה לקרוא.
 

** מי שנדמה לו שתאוות הכלבים לאכול עצמות היא רק מתוך "יצר התאבדות", או "חוסר הבנה מוחלט מה טוב להם", לא מבין מה זה כלב.

 

תגובה 13 - נשמעת מלומדת, אבל מלאת אי-דיוקים - אתייחס רק לנושא אכילת עצמות, כדי לא לעשות סלט בין הנושא האקולוגי לבין הנושא הנ"ל.
קודם כל, טורפים ממשפחת החתוליים והכלביים בדרך כלל לא אוכלים עצמות.
הם יאכלו עצמות רק בלית ברירה ובאין מזון מזין אחר בסביבה.

שנית, כלבי בית כבר מזמן לא נחשבים לטורפים במלא מובן המילה. אין להם עשירית מהכישורים הפיזיולוגים שיש לטורפים בשטח. (זאבים למשל).
ומעבר לכך. כמי שעובדת בתחום הוטרינריה, אני יכולה להעיד (ואם אתה מתעקש גם אשבע על כך) מעולם לא נאלצנו לנתח כלב עם חסימה עקב אכילת מזון מסחרי. (ואני מתייחסת לפחות ל 8 שנים האחרונות). גם מעולם לא ראיתי כלב על סף המוות מאותה הסיבה. מקסימום פגשתי כלבים ירודים בצורה בלתי רגילה עקב תזונה לקויה במזון מסחרי מאיכות ירודה מאד. המפליא הוא, שעם החלפת המזון למזון מסחרי באיכות גבוהה מצבם של כלבים אלו השתפר פלאים. ומה לעשות, הם לא קראו את הקישורים שלך על ה"סכנות" הטמונות במזון מסחרי ידוע, לא קראו פרסומות, ולא ראו את התמונות היפות של הכלבים על שק האוכל. הם סתם אכלו אותו ותו לא.
לעומת זאת, יצא לנו לא פעם ולא פעמיים - לצערי אפילו מדובר בעשרות מקרים של כלבים ש"שלפנו" מהקבר עקב אכילת עצמות.

הטענה של הבעלים היא אחת - "אבל הכלב רגיל, הוא תמיד אוכל מהמנגל.."

אין דבר עצוב יותר מכלב המתאושש מטראומה של ניתוח קשה, בו נאלצים לכרות חלק מהמעיים, או לתקן קרעים פנימיים שנגרמו מאכילת עצמות.
שלא להזכיר זיהומים נוראים הנגרמים עקב דליפה של תוכן מעי לתוך חלל הבטן לאחר שעצם קטנטנה פשוט עשתה "חריר קטנצ'יק" במערכת העיכול של הכלב.

אין לי שום צורך להביא קישורים למחקרים "מלומדים", כדי לדעת על מה מדובר.
שנים של נסיון מלמדים להבדיל בין כלב המוזן במזון איכותי (מה לעשות, מדובר מזון מסחרי שאתה כה מתנגד אליו) לבין כלב שתזונתו כוללת רק שאריות ביתיות.
ומה לעשות, מסתבר שכל כלב המגיע לטיפול עם הפרעות עיכול, שילשולים והקאות, בסופו של עניין אכל מזון לא מתאים.
נכון יש כלבים הרגישים יותר, ויש שפחות.
או שאולי יש בעלים מודעים יותר...... (???)

תשובה - ראשית, אינני מבין למה את מתייחסת רק לנושא העצמות. לא הוא החשוב ביותר. בכל אופן אענה לגופו של ענין:

כתבת: "הם יאכלו עצמות רק בלית ברירה ובאין מזון מזין אחר בסביבה".
אולי זה נכון לגבי חתולים. אבל לגבי כלבים אם זה מה שאת חושבת - את מנותקת לחלוטין ממה זה כלב באמת, וממציאות גדילתו, ועולמו ואופיו. אמרתי דברים חריפים, אבל ככה זה, ובמקום לענות לי אולי בתוקפנות יותר גדולה ממה שכתבתי תעשי ניסוי. שימי לכלבים עצמות עוף, כופתיות מזון מכמה סוגים, אורז, וגם בשר, ותראי את מה הם יעדיפו. אגב, אם את רוצה לכתוב לי שאת לא רוצה לסכן כלב עם עצם, אז את יכולה למנוע ממנו ברגע האחרון מלקחת אותה.
בכל אופן ניסיון בתחום הזה בטח שאין לך (כי לוּ הייה לך היית בוודאות יודעת שכלבים להוטים אחר עצמות), ומעניין מאיפה הביטחון העצמי בעניין.
אגב, גם לא ציטטת וקשה לי להאמין שתמציאי מקור מוסמך שתוכלי לצטט ממנו דבר כזה בעיניין העדפות של כלבים.

בהמשך כתבת: "כלבי בית כבר מזמן לא נחשבים לטורפים במלא מובן המילה. אין להם עשירית מהכישורים הפיזיולוגים שיש לטורפים בשטח. (זאבים למשל)".
המשפט נכון, אבל הוצא מהקשרו. נכון שכלב אינו טורף כמו זאב בהרבה מובנים, אין לו אותו יצר טריפה, אין לו אותם כישורים לטרוף ועוד, וזאת למה - כי בתחום המזון הכלבים מצאו תחליף לטֵרף וזה להאכול שאריות מזון  של בני האדם ! כלומר בניגוד לאבותהם הקדמונים שנאלצו לחפש, לרדוף ולא תמיד להצליח במציאות המזון, הכלב אימץ לו אנשים שלפחות בחלק מהמקרים דואגים לו באופן קבוע למזון. התורה אפילו מצווה לתת לכלב את הטרפה:
"ואַנְשֵי-קֹדֶש תִהְיוּן לִי, וּבָּשָר בַּשָדֶה טְרֵפָה לֹא תֹאכֵלו, לַכֶּלֶב תַשְלִכוּן אוֹתוֹ" (שמות, כב, פס' 30). כך במהלך הדורות אלמנטים הכשורים לטריפה התנוונו, והתפתחו אלמנטים הקשורים בשינוי המסויים בתזונה. היום אנו חברת שפע, ויש רבים שקונים אוכל במיוחד. יותר מ- 99.9% מהאבולוציה של הכלבים לא היתה כך. הם אכלו שאריות, וגם היו יותר שאריות בשר (בתנאי כמובן שלבני האדם היה בשר זמין). אז במובן שאת מדברת צריך להבין בתחום התזונתי למה המירו הכלבים את מזונם מטרף. המזון המסחרי - כמה זמן כבר קיים בצורה המונית ? - כ10-20 שנה, לא יותר. ובעניין שלנו - עצמות הן חלק חשוב מהשאריות.
* אני לא פוסל את זה שיש כלבים יותר רגישים, ואולי גזעים יותר רגישים, אבל הרוב הגדול מאוד של כלבים יכול להסתדר מצויין עם עצמות, אילוּ רק יקפידו על כמה כללי זהירות.

המשכת וכתבת: "ומעבר לכך. כמי שעובדת בתחום הוטרינריה, אני יכולה להעיד (ואם אתה מתעקש גם אשבע על כך) מעולם לא נאלצנו לנתח כלב עם חסימה עקב אכילת מזון מסחרי. (ואני מתייחסת לפחות ל 8 שנים האחרונות). גם מעולם לא ראיתי כלב על סף המוות מאותה הסיבה".
היית מספקת מידע רציני בנושא לוּ טרחת לפרט לפחות:
- כמה כלבים ואם בכלל נאלצתם לנתח עקב עצמות, ומה היו הנסיבות הספציפיות ? (למשל, האם הכלב הורגל באופן הדרגתי)
- ציינת לבד שיש מזונות באיכות נמוכה והכלבים שאוכלים אותו נראים נורא - אז הינה גם לא תמיד אוכל מסחרי הוא טוב... ולפני שתקפצי ותגידי לי שיש גם איכות גבוהה - אזכיר לך שלא כל דבר רואים בטווח המיידי, ולא כל מחלה אפשר בלי מחקר בנושא לקשר למזון. כלומר, ישנם מחלות שכדי שיקרו צריך מחסור או עודף או חוסר איזון במזון במשך שנים. לדוגמה חסימה בדרכי השתן יכולה להיגרם מבעיה במזון. אין לך נתונים על מחלות כאלה לגבי אותו מזון שאת מציינת כאיכותי... כי איזה מזון נבדק לאורך שנים בצורה מחקרית בהשוואה למזונות אחרים ? את מבינה מה כאן הבעיה :
כשמדובר בעצמות - אם אחרי כמה שנים היתה בעיה - תקפצי ותגידי "הינה תראו יש בעיה". כזה עם מזון מסחרי יש אפשרות כזו - לא תצייני, ואת גם אולי אף פעם לא תדעי. אבל את כן יודעת שיש דעות רציניות של אנשי מקצוע שגם במזון שנחשב איכותי יש בעיות חמורות, והוא אפילו לא ממש נבדק לגבי הטווח הארוך. חבל שלענין אחרון זה לא התייחסת.

- לא התייחסת כלל לענין המוסרי אקולוגי. כאילו זה בעינייך לא חשוב. הרי זו אחת הסיבות מדוע כן לעשות ככה. איך אפשר להתעלם מזה ?

כתבת את לא מתייחסת כדי "לא לעשות סלט", אבל מה לעשות - הנושא הזה קשור לנושא העצמות ! ובדיוק הענין האקולוגי וגם המוסרי צריכים להיות במקום הראשון - עוד לפני העצמות. יותר הגיוני אם כבר זה שתכתבי בעניינים אקולוגים ומוסריים, ותגידי שאת מעדיפה כרגע לא להיכנס לענין שולי יחסית בכל הענין כמו נושא העצמות.

- לא אמרתי שאסור לתת בכלל מזון מסחרי, ולהסתפק רק בשאריות. תלוי גם מה הן אותן שאריות. ככלל אם השאריות מגוונות וטריות אפשר להסתפק בכשני שליש לפחות מהן. וגם לי יש ניסיון עם לא מעט כלבים.
ומחקר ארוך טווח בנושא - שנינו לא יכולים לצטט, כי אין.

לסיכום - לא ציינת ואף אחד לא ציין שיש לו דרך לדעת שהמזון המסחרי - גם האיכותי עדיף מלתת שאריות. הדברים שציינת הם אמונה, וטו לא. וגם אי אפשר להתעלם מהבעיה האקולוגית-מוסרית. מה לעשות, כדור הארץ, אינו עומד בנטל לספק לנו את כל צרכינו, והוא הולך ונהרס
ומה לעשות יש עוד חיות שרוצות לחיות ו/או שלא יענו אותם - ועדיף לממן כמה שפחות תעשיית מזון מפלצתית ולממן גידול של עוד חיות לשוק הבשר.

** זה שיש סיכון קטן למחלה, זה עוד לא אומר שצריך להיות היפוכונדר.

תגובה 14 בגובה לשמי שטוען שלא כדאי לתת לכלב מדי פעם שפרס של נקניק/עצם/שאריות בשר, כי זה "לא בריא" - כתבה מישהי: אני בעד!!!
רק מי שראה אייך הם מתענגים על כך יודע איזו חגיגה זו עבורם.
לא רוצה לחיות עד-120 ב"כלוב" של סטריליזציה. מעדיף "לחגוג" גם עם דברים אסורים גם אם זה יקצר את התוחלת ל119.

** וזה מזכיר גם את השאלה אם עדיף לציפור לגור 20 שנה בכלוב זהב קטן בארמון המלך, או להתעופף חופשית בטבע, אם כל הסיכונים ששם.

** "לאכול רק אוכל בריא זה כמו לעשות סקס רק בשביל ילד." (אלמוני)

תגובה/שאלה 19 - אז איך בכל זאת כבר 2-3 ווטרינרים אמרו לי לתת רק אוכל יבש  ?

תשובה -

קודם כל תשאל אותם על מה מבוססת ההמלצה ?

האם על מחקר השוואתי שהראה שזה התזונה האידיאלית ביותר לעומת הזנה אחרת ? (לא)

האם הם יודעים את טיב הבשר ומקורו שמכנסים לבשר (בדיוק לא, רובם יודע שיש סבירות לחלקים שלא ראויים לאדם, ולא ידוע בדיוק מה טיבם).

ושאר שאלות בסגנון, ותראו בעצמכם כמה זה מבוסס או לא.

איך בכל זאת ממליצים ? - הנושא נידון בהרחבה במאמר. כמה נקודות בקיצור.

- חינוך לקוי של ווטרינרים לגדל חיות בגישת "עכברי מעבדה" או "תרנגולת בלול", שבין היתר זה אומר אוכל אחיד בכופתיות-תערובת (אבל התעללות איומה בחיות וברווחתן).

- אינטרס כלכלי.

- חוסר ידיעה והכרות של הנעשה בשטח. למשל, יש ווטרינרים, נראה לי שלא פגשו כלבים שאכלו עצמות. נראה להם שזה משהו לא אפשרי, והגיבו ממש בבּוּרות, היו כבר 2 שראיתי שאמרו שאמרו שעצם לא מתעכלת אצל הכלב. על זה אפשר לענות להם, 'באו ותראו כמה הרבה כלבים אוכלים כל יום עצמות, ואיך יש להם צואה בלי עצמות שלמות...".  הקליניקה היא אולי שיקוף לכלבים חולים, לא לכלל הכלבים.

- השפעה מזיקה של פרסומות, וכולל פרסומת סמוייה באוניברסיטאות, ופרסומות מוסוות לחומר מקצועי.

- "כיסוי תחת" - יותר קשה לתבוע למשפט ווטרינר שהמליץ על מזון מסחרי. אם יש במזון בעיה - אם בכלל זה יוכח, אז מאשימים את החברה המסחרית.

- קל להגיד - כשבן אדם שלא מתמצא בכלבים שואל איך להאכיל, הכי קצר ופשוט להגיד "מזון יבש", מאשר לפרט יותר ולסמוך על אותו אדם שיזכור הכל ויפעל בהתאם.

- חוסר הפרדה בין עבודת רופא לעבודת סוחר - בשונה מרפואה לבני אדם, ששם יש הפרדה ברורה בין עבודת הרופא (יעוץ, טיפול, אבחון) לבין המסחר (שאת זה עושים אנשים עם ידע מסויים בתחום הרפואי: רוקח, תועמלן, אופטומטריסט, יצרן מדרסים וכו') בתחום הווטרינרי אין הפרדה כזו, וחבל. לכן גם אפשר לראות את אותן תופעות שליליות שברפואה לבני אדם ניסו לא להגיע עליהם. ולעניינו בהרבה מקרים אותו ווטרינר שממליץ על המזון, גם מרוויח מכך כסף.

 אם רופא המשפחה שלך היה ממליץ לך להאכיל את ילדייך בפורמולה אחת בלבד, שהיא "קופסה שחורה", הוא אפילו לא יודע מה בדיוק יש בה, וכיצד נבדק שהיא טובה,  וגם רופאים אחרים אומרים דעה אחת, וגם יש לו רווח מסחרי מזה, האם היית לוקחת הצעה זו ברצינות ?

- הם לא באמת יודעים - תשאלי אותם  על מה הם מבססים את המלצתם על המזון היבש ? תראי שאין להם שום מחקר שהראה שמזון יבש אחד, עדיף על מזון יותר מגוון (כמובן אפשר גם לשאול איזה גיוון, ואיזה מזון יבש). בהתאם לנתונים האלה יש לקחת בחשבון את אמירותיהם.
 

 

** טעות אינה הופכת לאמת גם אם כל העולם יאמין בה (מהטמה גנדי).

** "הידיד האמיתי היחיד שאפשר להשיג בכסף הוא... כלב."  (מרק טווין)

תגובה 22 - כל הכלבים שהיו לי אכלו כמעט רק עצמות, וכולם מתו או משיבה טובה (גיל 15 בערך ממה שנראה כמו התקף לב), מהרעלה (זאב מעורב עם בוקסר חייתי שכל יום היה שואב דליים של עצמות), ו/או מסיבות אחרות (כלבים שהיו נאספים אצלנו בחצר והיו עוזבים מתי שבה להם).

אני לא יודע מאיפה האיסור הגורף לתת להם עצמות, אני אישית חושב שאם אוכלים בשר או אם יש שאריות שאפשר להשיג ממקומות שיודעים שיש מי שאוכל בהם בשר, אני חושב שזה מוסרי יותר והוגן יותר להשתמש בהם.
הכלבים מתים על העצמות, ולא קורה להם מזה כלום.

הכלבים שלי אגב, היו אוכלים עצמות של עוף, עצמות של צלעות כבש וכו'...

הערה חשובה: יתכן ויש כלבים קטנים שלא יכולים לאכול עצמות וזה לא מופנה אליהם, לגבי כל השאר אני לא רואה בעיה.

תגובה 25 - משקרים לעצמנו -

אנחנו משקרים את עצמנו. אנחנו מורידים את הכלב לטיול עם רצועה כמה פעמים ביום, נותנים לו אוכל תעשייתי יבש ודלוח ומגעיל (גם אם נקרא לזה "פרימיום" או כל מילה יפה אחרת), ואומרים לעצמנו שאנחנו מטפלים יפה בכלב. אנחנו הופכים את חתולינו לכריות שעירות, קונים להם חטיפים ורודים, ואומרים לעצמנו שהחתול מאושר אצלנו. אנחנו כולאים בכלובים ארנבונים ואוגרים וחמוסים ("רק בלילה", "רק ביום"), קונים להם גלגלונים מפלסטיק וגזר טרי ואומרים לעצמנו שאנחנו טובי לב עם היצורים האלה.
חלק גדול שקשור לחיות מחמד זה תעשיה כלכלית: סוחרים בהן, מרפאים אותן (וטרינרים), מוכרים להן אוכל-ושמפואים-וסלסלות-וכיסויי ציפורניים-ותרסיסים נגד פרעושים-ומשחקים-וכלובים ועוד ועוד.
חיות היחידות שרוצות לגור בבתים שלנו אלה החרקים שניהנים משאריות האוכל ומהדם שלנו ואולי כמה עכברים.

חברים, חיית מחמד בבית היא כמו חיית בר בגן-חיות. אריות, נמרים, דובים וקופים כלואים בגן-חיות "כי הם כבר לא יכולים לשרוד בטבע", וכלבים וחתולים וחמוסים כלואים בבית שלנו "כי הם כבר לא יכולים לשרוד בטבע".

הבתים שלנו אינם מתאימים לשום חיה מלבד בני-אדם וחרקים מסויימים (ואולי כמה עכברים). אז בואו נפתח עיניים ולב ונפסיק לשמש סוהרים טובים. בואו נחוס על חיות המחמד.

 בהרבה מקרים עדיף לשקול לגדל עציץ.

 

תגובה 26 - בענין התעסקות מופרזת של רופאים ווטרינרים בעניינים לא ממש להם (כתב ווטרינר) - כאשר יש בעיה במעיים ולא משנה מה הסיבה , אז יבואו לרופא .
כאשר אתה הולך לרופא המשפחה , מה הוא מתעסק עם המזון שלך , מה איכפת לו אם אתה אוכל גיפיל דפיש או סחוג ואו מופלטה , הוא יתייחס למחלתך.
הסיבות זה אופרה אחרת.
אחד החסרונות הרבים בענף הוטרינריה שפתאום כולם : מוכרים במרפאות , מזון , שרשראות , כלובים מספרים כלבים ,

תאר לך שרופא הבית שלך היה מחזיק לצד מרפאתו חנות מכולת , מספרה וכן הלאה .

וחבל מאוד שאנו לא מתמקדים ברפואה עצמה .

 

 

מאמר זה הוא חלק מאמר על הבעייתיות של מזון כלבים מסחרי. לחצו על הקישור הזה אם תרצו להעמיק בנושא. במאמר הזה הנושאים הבאים:

הקדמה - לאן נעלמה החוכמה הטבעית ? - מה ? אף אחד לא יכול להאכיל חתול או כלב לבד, בלי מפעל משוכלל ופרופסורים ? איך פעם כלבים ואנשים שלא היה להם חצי ממה שיש לנו היום, הסתדרו ?

דרישות הבדיקה של AAFCO למזון לחיות מחמד - תקן מרכזי שהחברות משוויצות בו שהוא מחמיר, בעוד שהוא כלל לא (מאמר מתורגם).

מזון חתולים וכלבים ו ניסויים אכזריים בבעלי חיים - מצד אחד חשוב לנסות באופן מדעי אם האוכל באמת טוב. מצד שני הרבה פעמים הניסויים אכזריים.

מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA): 41 סוגים של מזון כלבים מכילים חומרי הרדמה -  חומרי הרדמה של המתת חסד נמצאו בתוך הרבה סוגים של מזון כלבים (מאמר מתורגם).

כמה שאלות שעולות, ותגובות שהגיעו - למאמר על שאריות החומר ל"חומרי המתת החסד" באוכל.

אוכל יקר יותר מבשר איכותי יותר - פירושו להרוג הרבה חיות בשביל שלחיה אחת יהיה אוכל

יש גם אוכל לא תעשייתי ולא קנוי

האוכל של פידו: מה באמת באוכל של חיית המחמד שלכם - תרגום של החלק הראשון של המאמר מהאתר של CBS2.

מקצוע הווטרינריה חי בשקר - פרק (מתורגם) ממאמר שהופיע בכתב עט מקצועי של ווטרינרים, ומדבר על כך שחברות המזון לחיות מחמד - פועלות בדרכים ערמומיות ולא כשרות לשכנוע ווטרינרים לתמוך בהם: תשלום כספים, מימון מחקרים, נציגויות באוניברסיטאות ועוד.

עוד ווטרינרים מספרים על הבעיות באוכל - תוספות כימיות מזיקות, הפרימיום לא באמת פרימיום, לא באמת ניתן לדעת מה יש בתוך האוכל לפי האריזה.

תוספות כימיות מזיקות ואחרות במזון - ווטרינרים חדשים שכחו כבר כמה זה מזיק

הפרימיום לא פרימיום, והקמח עוף זה לא עוף

בנוסף לכל - גם אוכל לא טעים - רוב החיות מעדיפות אוכל "אמיתי", על פני היבש-מסחרי. לתת סוג אחד של אוכל כל החיים זה סוג של התעללות.

מיתוס "המזון המאוזן" - איפה "מאזנים" מזון ?

מיתוס "האוכל הזה הכי טוב" "האוכל הזה הכי איכותי" - מי קבע ואיך ?

ציטוטים ממומחים - כלבים אוכלים עצמות וגם אוכל לא מכופתיות !!! - ולא רק מזון מסחרי/תעשייתי כאוכל בלעדי. אפילו עשב. פרק בליווי סימוכין וציטוטים של ווטרינרים בישראל. ועוד כמה ציטוטים של ווטרינרים בנושאים המדוברים במאמר.

ומה עם המזון התעשייתי לשאר החיות ? - גם במזון מסחרי לבעלי חיים אחרים יש בעיות. הרבה פעמים הוא מתאים לצרכים של תעשיית החקלאות, ולא לצרכים של החיות באמת, או לצרכים של מגדל למטרות מחמד ונוי או אף כבני משפחה.

לקריאה נוספת - קישורים רלוונטיים בתחום.

לקט מקרי מזון-מסחרי מורעל ומקולקל מהשנים משלוש השנים  האחרונות (2007-2004) - אוסף מקורות

עיברו למאמר המלא על הבעייתיות באוכל המסחרי לכלבים ולחתולים

 

 

 

 

 

חזרה לדף הראשי

 

הידעתם ? - בית משפט לתביעות קטנות בנתניה חייב את מועצת לב-השרון לפצות את בעליו של כלב ב-4,000 שקלים, לאחר שלוכד המועצה סירב לשחרר כלב שברח בנוכחות בעליו מחצר המשפחה. "הלוכד מנצל לרעה את תפקידו ואת סמכויותיו", פסקה השופטת - http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3675566,00.html

 

אם מאמר זה עניין אתכם, אולי יעניין אתכם גם:

מיתוסים נפוצים בתחום טבע ובעלי חיים

 

חדש: מה הקשר בין צריכת בשר לבין תוחלת חיים - תוצאות מחקר חדש

חדש: מיתוס דו"ח האו"ם - הצל הארוך של משק החי

* חדש: מיתוסים על חוות מזור

* חדש: בארי שורובסקי - סאטירה על דמגוגארי, מהתוכנית ארץ נהדרת.

החלק הראשון של הספר "מיתוס הצמחונות"

מיתוס המזון האורגני

מיתוס אנונימוס - מיתוסים באתרים כמו אנונימוס בעלי חיים

מיתוס - גידול חיות משק - דומה לנאצים

מיתוס המזון המסחרי לכלבים וחתולים מדוע כן כדאי להאכיל בשאריות

האם מותר להאכיל כלבים בעצמות ?

מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ

מיתוס: חלב או בשר - לא בריא (בטח שבריא!)

מאמר מקיף על תפיסות לא נכונות על זכויות בעלי חיים וצמחונות

מיתוס "מחקר סין" - ספר שסילף מדע -
א. הספר "מחקר סין" - טעויות והטעיות

ב. מחקר סין - המסקנות האמיתיות

מיתוס גארי והרצאתו

מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 1
מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 2

 

J בפייסבוק: דחקות על צמחונים.

בפייסבוק: על השקרים של מתנגדי הניסויים בבעלי חיים

 

 

 

@

איך לקנות נכון דרך האינטרנט ?

 

- על מה יש פטור ממיסים

- תשלום בטוח

- אתרים מומלצים

- מה לעשות כאשר מעוניינים במוצר מאתר שלא עושה משלוחים לארץ 

- עצות נוספות

 

  באתר הבא - הזמנת מוצרים מחו"ל דרך האינטרנט

 

 

J

בדיחות על צמחונות ועל זכויות בעלי חיים - לחצו על הקישור

   

?

 

חידות:

חידות כלליות

אוסף גדול של חידות על חיות

חידות טריוויה

 

 

 

תמונות כרסום ואכילת עצם בקר גדולה - כלבה פירנאית

 

 

כלב הרים פירנאי מכרסם עצם

כלבה ועצם

כלבה פיראנית

כלב לבן עצם

כלבה מכרסמת עצמות

כלב אוכל עצם

 

 

תמונה אחרונה למטה - הפירנאית שהייתה גורה. גם אז עם עצם


 

 

תמונות נוספות ? - הינה קישור לעוד תמונות: כלב עצם.

 

 

 

האדם והחיה - ספרו של ד"ר אלכס צפרירי

"תנועות להגנת בעלי חיים שהוקמו תחילה באנגליה הוויקטוריאנית, תבעו להימנע מלהתעלל בחיות, הביעו דאגה לשלומן ובקשו לשמור על רווחתן. בשנות השבעים והשמונים של המאה שעברה הוחלפה הדאגה לרווחת בעלי החיים ולמניעת אכזריות כלפיהם בדרישה, קיצונית לאין ערוך, לתת משקל שווה באינטרסים של החיות ולאלה של בני האדם, לפי גרסה אחת, או להעניק זכויות לחיות, לפי גרסה אחרת. שתי הגישות מתנגדות לכל שימוש בבעלי חיים לטובת האדם ורואות בו 'ניצול מגונה'.

על מדף הספרים העברי מונחים תרגומים לספרים אחדים של שוחרי רווחת בעלי החיים, שהמשותף להם הוא התנגדות לכל שימוש בחיות למען האדם... הספר שלפניכם נועד למלא את החסר בתחום בעברית.

... הספר מיועד גם לחובבי בעלי חיים ושוחרי רווחתם, ומכוון לספק להם מידע ודעות שאינם מקבלים ביטוי אמין בספרות ובתעמולה שהם נחשפים אליהן בדרך כלל".

(מתוך המבוא לספר)

הספר זמין בחנויות הספרים ובהזמנה דרך האינטרנט. מומלץ.

 

 

כדאי לדעת:

מיתוסים נפוצים בתחום טבע ובעלי חיים

 

חדש: מה הקשר בין צריכת בשר לבין תוחלת חיים - תוצאות מחקר חדש

חדש: מיתוס דו"ח האו"ם - הצל הארוך של משק החי

* חדש: מיתוסים על חוות מזור

* חדש: בארי שורובסקי - סאטירה על דמגוגארי, מהתוכנית ארץ נהדרת.

החלק הראשון של הספר "מיתוס הצמחונות"

מיתוס המזון האורגני

מיתוס אנונימוס - מיתוסים באתרים כמו אנונימוס בעלי חיים

מיתוס - גידול חיות משק - דומה לנאצים

מיתוס המזון המסחרי לכלבים וחתולים מדוע כן כדאי להאכיל בשאריות

האם מותר להאכיל כלבים בעצמות ?

מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ

מיתוס: חלב או בשר - לא בריא (בטח שבריא!)

מאמר מקיף על תפיסות לא נכונות על זכויות בעלי חיים וצמחונות

מיתוס "מחקר סין" - ספר שסילף מדע -
א. הספר "מחקר סין" - טעויות והטעיות

ב. מחקר סין - המסקנות האמיתיות

מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 1
מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 2

 

J בפייסבוק: דחקות על צמחונים.

ועוד ברשת החברתית - חפשו בפייסבוק: "האמת הבלתי מצונזרת על ניסויים בבע"ח ובקופים".