קדחת הנילוס, ברווז עיתונאי או חלומות בהקיציס ?

באחד הימים החלו להגיע לפינת חי טלפונים - ואנשים אמרו שהודיעו בחדשות ברדיו ובאינטרנט שמצאו ברווז עם מחלה מסוכנת. חלק הבינו שזה משהו שפוגע בדרכי הנשימה, חלק הבינו דברים אחרים. אנשים היו מבוהלים. אמרו שיש סכנה, שאסור להיכנס לפינת חי.

ובפינת חי היה בסך הכל יום שיגרתי. אבל לא היה ברירה, היה צריך להתחיל לברר מה מקור השמועה, ובינתיים היה הכבוד להגיד את המשפט "לא יודע, קיבלתי הודעה על כך רק מהתקשורת"

על פי בקשת רשות שמורות הטבע ומשרד החקלאות - הובאו אלינו אפרוחי אווזים על מנת שיבדקו עליהם אם הם נדבקים בקדחת הנילוס. האפרוחים לא שלנו, אנחנו רק טיפלנו בהם, ומדי מספר ימים הגיע ווטרינר לבדיקות. זה לא נעשה כדי לבדוק את מצב פינת החי שלנו, אלא את המצב באיזור. פינת חי יכולה לתת בדרך כלל מענה טוב לטיפול במספר בעלי חיים קטן, לכן בחרו בדרך זו. ברווז אחד הראה סימני מחלה, אשר יתכן והיתה קדחת הנילוס. כדי לאמת זאת הוא נלקח לבדיקה מעבדתית. חשבתי שאולי הוא מקור השמועה. התקשרתי לווטרינר שעבד איתנו - והוא לא ידע דבר, ובכל מקרה אמר לא מטעמם יצאה הודעה כזו. מנהל הלשכה הווטרינרית באזור - הכיר את האווז, אך אמר שעדין לא הגיעו תוצאות סופיות, ובכלל המעבדה סגורה עדין. אבל הוא בכל זאת שמע את הידיעה ברדיו, שנדמה לו שקראו אותה מהעיתון, והסביר כי מדובר בשלוש ידיעות שונות שאנשים ערבבו ביניהם:

האחת - שיש מחלה, שלא קשורה אלינו, בקרב בעלי החיים בארץ היא נתגלתה אצל פרות (ובזמן הסיפור הזה לא היו לנו פרות בפינת חי) - ובכל מקרה זה לא היה באזור שלנו, והיא פוגעת בדרכי הנשימה.

השניה - התגלו יתושים שנשאו את קדחת הנילוס בקיבוץ אחר.

ושלישית אמרו שנמצא אווז נגוע אצלנו. זה עוד לא אומר שזה נכון, אבל אכן הוא שמע שאמרו.

הטלפונים זרמו וזרמו, אנשים היו מבוהלים, בהמשך התקשרו גם מאמצעי תקשורת מרכזיים לברר את הדברים, אנשים שלא שמעו בדיוק או לא זכרו בדיוק אמרו ששמעו שיש כולרה או מלריה, ומישהו שמה על אנופולס (כמובן זה לא נכון)... אז הינה הפרטים המדוייקים:

הידיעה שהיתה בעיתון ושצוטטה ברדיו היתה מטעה- תחת כותרת על נושא אחד, היו נושאים לא קשורים. העיתונאית לא שיקרה ואולי זה העורך שהכניס את הדברים הנוספים, על כל פנים עובדה שהדברים לא הובנו נכון אצל הרבה אנשים, ורק ווטרינר הצליח להבין זאת נכון. תחת כותרת על מחלה שאין ולא היתה אצלנו או באיזור שלנו, שמו את מקרה האווז. שימו לב בכתבה, עם כוכבית בסוף - בלי קשר לכותרת:

("ידיעות אחרונות" - 08/08/2001)

ומה באמת היה:

מחלת קדחת הנילוס קיימת מספר שנים בארץ. עד לאחרונה לא היו כל כך מודעים אליה ולא תמיד הבדילו אותה ממחלות אחרות. כלומר כאשר מישהו סבל ממנה קראו לה בשם של מחלות ידועות אחרות, כגון "סיבוך של שפעת". על המחלה חסר עדין ידע מדעי, ועל מנת להכיר אותה יותר נערך פרוייקט משותף של רשות שמורות הטבע, משרד החקלאות, משרד הבריאות והמשרד לאיכות הסביבה ובו שמו אפרוחי אווזים במספר מקומות בארץ, כדי ללמוד מתי מתחילה המחלה, איזה אזורים בעייתיים וכו'.

במסגרת זו פנו אלינו וביקשו שנשתתף בפרוייקט. לא היינו חייבים, אבל הענין נראה חשוב מספיק כדי שנירתם אליו.

בני אדם לא יכולים להידבק במחלה ישירות מחיות, כך שאין כל סיכון בביקור בפינת החי.

ההידבקות יכולה להיות רק על ידי עקיצה של יתוש, אשר עקץ קודם חיה חולה, ולאחר מכן עקץ אדם.

ברוב המקרים אנשים בריאים לא נדבקים במחלה אפילו אם היתוש אכן עקץ חיה חולה ולאחר מכן עקץ אותם.

בכל מקרה יתושים לא עוקצים ביום.

חשוב להבין שלא פינת החי היא המקור של הבעיה, אלא היא סמן, אינדיקטור למצב באזור. בפינת חי החיות מחוסנות נגד המחלה - ולא יכולים להעביר אותה, גם אם הם נעקצות. נוסף על כך בעונה הבעייתית נלקחים מהם מעת לעת בדיקות דם, ולא נמצאה המחלה. באווזים במסגרת הניסוי לא חוסנו, ואם נדבקו, סימן שבאזור יש בעיה של יתושים שנושאים את המחלה. הסיכון בפינת חי לא יותר גבוה ממקום אחר באיזור.

נציגי הקיבוץ התקשרו לראשי הגורמים בתחום, וכולם הרגיעו שאין צורך בפניקה, ושהמקרה לא מראה על הגורם, או מי אשם, כי אם שאכן הבעיה קיימת באזור.

בפינת החי נערכו בדיקות רבות על מנת לוודא שאין בה גורם של המחלה, חלק בבדיקות פתע - נבדקו אפשרות דגירת יתושים באזור על ידי פקחים של המשרד לאיכות הסביבה, נלקחו בדיקות דם מהחיות ועוד. כולם הראו שלא פינת החי היא הגורם.

מסתבר שפינת החי דווקא עוזרת במניעת המחלה.

החל בתצפית המדעית הזו שנעשתה במקום - ועזרה לנו להבין את מצבנו, ולחוקרים בתחום לדעת היכן יש בעיה.

שנית הממצאים שנאספו עד היום כולם מראים שכל מקרי המוות הידועים מקדחת הנילוס בארץ, גם לא היו במשק עם פינת חי, וגם לא היו בישוב עם אווזים !

זהו צחוק הגורל, או אולי יותר מתאים להגיד עצב הגורל, שאנשים שכך או אחרת התרחקו מזה - וקיבלו את זה במקום ה"נקי" אליו הגיעו.

מדוע הממצאים כאלה - לא ברור לגמרי. אחת מהשערות החוקרים היא שהמחלה, כאמור קיימת מספר שנים בארץ, ואנשים במקומות עם פינת חי או עם אווזים התחסנו במהלך השנים, בעוד שאחרים לא.

ובענין הזה אני רק יכול לצרף שוב את הידיעה הישנה מהעיתון , שכבר מופיע במקומות אחרים ומסבירה זאת:

(מתוך "מעריב", 02/08/2000; עמ' 12).

ובהמשך נוספו מחקרים שמחזקים זאת. למשל, אפשר לקרוא בhttp://www.doctors.co.il/news/914 (עברית); http://news.bbc.co.uk/hi/english/health/newsid_2045000/2045704.stm(אתר הBBC באנגלית).

ומה קורה עם התצפית המדעית ?

אנו שמחים לתרום למדע ולידע באיזור, אך יש בעיה כאשר ניסוי כזה נערך ללא אנונימיות שמקובלת בכל ניסוי מדעי, ויוצא מידע בתקשורת בצורה שאנשים רבים מבינים אותו בצורה לא נכונה.

התצפית עם האווזים נפסקה, לא בגלל הידיעה בעיתון, אלא בגלל שהממצאים שחיפשו התגלו והספיקו.

אבל כנראה שלא ימצאו עוד מתנדבים שיסכימו למצוא את עצמם בסיפור כזה.

מיד לאחר גילוי הסימנים, נלקחו האווזים הבריאים שנשארו מאיתנו. לא שאלתי לאן, אבל על הרכב שלקח אותם היה כתוב שם שם של משחטה גדולה.

בהמשך למיקרה מתושבי הקיבוץ ביקשו החוקרים לדווח על ציפורים מתות בקיבוץ אם ימצאו (לא נמצאו או לפחות לא דווח על כך), וכן חיפשו טפילים במקומות מרבץ של ציפורים בקיבוץ.

בפינת חי, המשיכה התצפית על ידי דר' אנטמולוג (אנטמולוגיה זה מדע החרקים), שהציב מלכודות יתושים באזור במטרה ללמוד אם הם נושאים את הנגיף, והאם יש חרקים נוספים שמעבירים אותו - במיוחד, נוסף על היתוש, נבדק היבחוש (שזה "ברחש של הלילה - פעיל בלילה וגם עוקץ בעיקר בעלי חיים. בעוד זחלי היתוש מתרבים בתוך מיים - צאצאי היבחוש גדלים בבוץ שבשולי מקור המיים). וכך, מדי כמה ימים מדי כמה ימים הועברו החרקים שנתפסים במלכודת בקירור למכון הווטרינרי בבית דגן לבדיקות.

בתמונה - מסימי יב מצלמים קטע לסרט סיום בפינת חי. בצד שמאל למעלה אפשר לראות את המלכודת הכחולה.
(גלעד ינאי עם המצלמה, לפיני מימין: רותם אשל, מתן וויזר, נעמן כץ)

בתמונה - המומחה לחרקים לוקח את החרקים שנלכדו לבדיקה.
בחלק עליון של המלכודת יש מאוורר ששואב את החרקים פנימה. מתחת יש מנורה אולטרה סגולה שאורה מושך את החרקים.

עם בדיקת החרקים היתה בעיה - לא נלכדו בתחומי פינת החי יתושים ויבחושים. האנטמולוג הסביר שכנראה אין כאן הרבה, והמעטים שבכל זאת באים מעדיפים את החיות, ולא את מלכודות. וכך לאחר מספר ניסיונות לא מספקים הוא החליט להעביר את המלכודות להודיות של הקיבוץ, ששם מניסיונו יש יותר יתושים.

* ולכל האנשים המודאגים - אם אתם חושבים שכל כך טוב להיות מודאג - אז איך זה שאתם כל הזמן חולים ומרגישים לא טוב ?

* פרטים נוספים ופורמלים על קדחת הנילוס ומימדיה, כולל רשימת האזורים שהיו בעיקר נגועים, שאלות ותשובות, דרכי מניעה (כפי שתראו התגוננות מיתושים) ניתן לראות באתר של המשרד לאיכות הסביבה http://www.environment.gov.il/yatush.html
וכן ניתן לקרוא מכתב ממנהל השירותים הווטרינרים - עודד ניר - ובו הבהרות לגבי המחקר שנערך בפינת החי.

 

נו, אז עוד ברווז עיתונאי.

הרבה בריאות לכולם.

 

איך התחיל הסיפור של קוריצה

באותו יום של הפרסום העיתונאי, התקשרו כאמור מאמצעי תקשורת שונים.

אחד הטלפונים שהגיע לפינת חי באותו יום היה מערוץ 2. המטלפנת אמרה שהיא מההפקה בערוץ 2, ויש לה שאלה מוזרה: אם יש לנו תרנגולת. הם צריכים לצלם איתה קטע לחלומות בהקיציס. וצריך גם מישהו שיבוא איתה.

לא הבנתי למה היא אומרת שזה שאלה מוזרה. מוזר אולי לבקש תרנגולת מערוץ 2, אבל, למה זה מוזר לבקש תרנגולת מפינת חי ?

במסגרת בהלה, היה חשד שאולי יש כאן מניפולציה כלשהי מאמצעי התקשורת.

דווקא באותו יום ?

בסוף, עם אישור מהמזכירות - שביקשו לשלוח את כל אמצעי התקשורת אליהם הוחלט להסכים. רק להיזהר מתרגילים.

ערוץ 2 שלחו מונית ספיישל הלוך וחזור לצורך הענין. אם בקיבוץ שלנו החליטו בוועדת רכב שחיות זה לכלוך, ואסור להכניסם לרכב - נהג המונית לא עשה כל בעיות. וגם נהג זה, וגם הנהג שהחזיר אותנו. שניהם שמחו, והאחרון שבהם אף לעג לערוץ 2 שבמחיר שהם משלמים מונית ספיישל לכזה מרחק, הוא היה מביא להם עשר תרנגולות משוק הכרמל (אבל מה עם המאלף שלהם).

האילוף של התרנגולת עבד יפה. התרגולת, שהוא בעצם תרנגול, עמד יפה בצילומים, בלי להיות קשור, ובלי לנסות לברוח. הוא עמד על כיסא לא בתוך כלוב. איך ?- זה סוד מקצועי.

בתמונה - התרנגול עומד יפה בלי להיות קשור על הכיסא, ובלי להיבהל מהתנועות.

איל קיציס וטל פרידמן אחרי הצילומים לתוכנית, עושים פוזות מיוחדות לאתר. הם בחרו איך להצטלם.

למי שרוצה לצפות בקטע, ולא נמנה עם שלל מעריציה של אורנה דץ נסביר: הקטע הוא פרודיה על התוכנית האופנה ושינוי התדמית "מהפך" בהנחיתה של אורנה דץ. בכל תוכנית כזו יש גם פינה שבה רואים אנשים לפני ואחרי "שיפוץ" של צוות מאפרים, מלבישים וסטייליסטים.

ועוד משהו - מספר שנים לאחר תוכנית זו, החלה התוכנית המוצלחת מאוד "ארץ נהדרת", שבאחת העונות היתה פרודיה על סדרות רומניות עם קוריצה התרנגולת (שבעצם היתה תרנגול), כאן זה התחיל.

את הקטע המצולם ניתן לראות מהאתר של קשת בכתובת: mms://stream.mooma.com/video/keshet/kitzis/takeoff9.asf. התרנגול מופיע בסוף.

תגובות אפשר לכתוב לpinat_hay@hotmail.com

קישור לגלריה הבאה (מס' 44)

חזרה לדף הראשי

 

 
קית' לייר, הסופרת

ספר חדש: המיתוס הצמחוני-טבעוני

"בשר זה רצח" ?
"כדי לחמול על בעלי חיים צריך להיות צמחוניים" ?"
"בשר זה לא בריא" ?

אלו דוגמאות למיתוסים שצמחוניים רבים מאמינים, כך טוענת מחברת הספר, שהיתה טבעונית במשך 20 שנה. הספר נכתב תוך כבוד רב לצמחונות ולחמלה על בעלי חיים.

"אין זה ניסיון ללעוג למושג של זכויות בעלי חיים או ללעוג לאנשים אשר רוצים עולם נעים ואצילי. ספר זה דווקא מהווה מאמץ לכבד את הכמיהה העמוקה שלנו לעולם צודק. אבל כמיהות אלו לחמלה, לקיימות לחלוקה צודקת של משאבים – אינן נתרמות מהפילוסופיה או מהיישום של צמחונות".

הספר יצא באנגלית. 14 דפיו הראשונים מתורגמים לעברית לעיון חופשי.  ליחצו על הקישור הבא:
 צמחונות טבעונות - מיתוס

 
כריכת הספר

 

 

חשיפה: מותר לרסס מזון אורגני, גם בחומרים כימים

כולנו קוראים בעלוני פרסום ועל אריזות מוצרים אורגניים, שהם מצמחים ללא דשנים כימים וללא ריסוס. אולם די בעיון קצר בתקנות של משרד החקלאות, ולראות שמותרים חומרים רבים לשימוש בחקלאות אורגנית כמו: גופרת אשלגן, מגנזיום סולפט, סודיום הידרוקסיד, חומצה גופריתית, קרבונט האשלגן, כלוריד האשלגן, טרטראת הנתרן, תרכובת נחושת ועוד.

על כך ועל מיתוסים נוספים לגבי מזון אורגאני תוכלו לקרוא אם תלחצו על הקישור הבא:

מזון אורגאני - מיתוסים

 

 

 

כדאי לדעת:

מיתוסים נפוצים בתחום טבע ובעלי חיים

מיתוס הצמחונות והטבעונות - ספר חדש

מיתוס המזון האורגני

מיתוס אנונימוס - מיתוסים באתרים כמו אנונימוס בעלי חיים

מיתוס - גידול חיות משק - דומה לנאצים

מיתוס המזון המסחרי לכלבים וחתולים מדוע כן כדאי להאכיל בשאריות

האם מותר להאכיל כלבים בעצמות ?

מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ

מיתוס: חלב או בשר - לא בריא (בטח שבריא!)

מאמר מקיף על תפיסות לא נכונות על זכויות בעלי חיים וצמחונות

מיתוס "מחקר סין" - ספר שסילף מדע -
א. הספר "מחקר סין" - טעויות והטעיות

ב. מחקר סין - המסקנות האמיתיות

 

 

 "הארי פוטר קבור ברמלה" אומרת כותרת בעיתון

בעיר רמלה, קבור הארי פוטר. בדומה להארי מהסיפור של ג'יי. קיי רולינג, מדובר על אדם צעיר, בריטי, שהתגייס לפעילות צעיר מהמקובל, לא סיים את בית הספר, וגם הוא לא ידע שיום אחד יהיה מפורסם (גם על הארי הזה כתבו בעיתונים ובאתרי אינטרנט).

אבל יש גם שונה. זה לא אותו אחד מהסיפור, גם לא אמרנו שזה "קבר הארי הקדוש". ובכל זאת מרגש.

הפרטים והתמונות במאמר: הארי פוטר ישראל

 

 

 

שניצל עוף או שניצל סויה ?

מי מזיק יותר לסביבה ?

 

בהרבה מקרים דווקא השניצל סויה !

 

וגם חלב סויה מזיק יותר לסביבה מחלב פרה

 

מחקר חדש: הדיילי מייל נתן לו את הכותרת: "איך צמחונות גורמת יותר נזק לסביבה מאכילת בשר", והטיימס: "טופו יכול להזיק לסביבה יותר מאשר בשר, כך מצא מחקר של WWF"

 

 

 

 

"דבש ניגר - כמי נהר

הלום נשאר - עובד תמים"

כך חווה יום עבודה עם במכוורת, ינון נאמן, שכתב את השיר.

לקראת ראש השנה הינה עמוד על השיר, יוצרו ופרשנות - דבש