מאמר ביקורת על תעשיית החיסונים לכלבים וחתולים

תחשבו על זה שמישהו בא רק כדי שכלב יקבל חיסון, ועוד לפני שהוא מבין מה קורה כבר תקוע מד-חום בעכוזו של הכלב.

- "מה אתה עושה" אומרים לווטרינר בתדהמה. מי אמר שהכלב חולה ? - הוא בריא.

- " קודם צריך בדיקות", עונה הווטרינר.

 - "מי ביקש בדיקות, מי ביקש שתתקע לו מדחום בתחת, תעשה רק חיסון !".

- ומי שמתעסק עם הרבה בעלי חיים יכול גם להגיד "עזוב, תביא לי את המרשם, אני כבר אזריק לבד", הרי אותו מגדל כבר הזריק זריקות לחיות...  ובין אם זה כך ובין אם אחרת - אחרי כמה זמן מגיע התירוץ "צריך להתפרנס". הווטרינר מסרב למכור רק את החיסון, או לתת מרשם. בסוף הוא  מוציא את המדחום מהתחת של הכלב, ואומר "אין לו חום". "חיסונים".

החיסונים הם מכרה זהב עבור ווטרינרים. למרות לבני אדם מקובל שחיסון שיגרתי יעשה על ידי אחות או אפילו חובש, כאן הווטרינרים שומרים הכל לעצמם וגובים מחיר מלא בהתאם לרמת ה"מומחיות".

עלות החומר לווטרינר של  חיסון משושה לכלב 20 שקלים ! וכך גם עולה 20 שקלים החיסון המרובע לחתול ! עמותת הרופאים הווטרינרים לחיות מחמד בישראל - הוציא תעריפון מחירים. אפשר לראות אותו למשל כאן:  (מעודכן לשנת 2002) http://www.petnet.co.il/vets/prices.htm.  או בhttp://www.mypet.co.il/mypet/vets/rates.asp, המחיר המומלץ לצרכן הוא 150 ש"ח לחיסון כזה !!! הגזמה פראית.

שימו לב, שהרבה פעמים ווטרינרים מנמקים את המחיר הזה, בכך ש"זה מחיר מחירון", ולא הם קבעו אותו... ועל זה אפשר להגיד: "נו באמת, מדובר במחיר מטורף, "מצחיק", מעוגן במחירון הרשמי של עמותת הרופאים הווטרינרים לחיות מחמד - כלומר המחירון נקבע בעצם על ידם ! ". אולי צריך כאן מעורבות של מועצה צרכנית כלשהי או פיקוח של משרד המסחר והתעשיה.
 

יש ווטרינרים, אשר מוכנים לעשות את זה גם בפחות, יש גם שב100, ועדיין גם זו הגזמה פראית, לפחות למי שלא מעוניין בבדיקה. והאם זה באמת עניין של שוק, ואין פה ניסיון לשלוט על החומר ולהרוויח מחיר גדול ? ומי רואה בזה בעיה ? - הינה ראו ציטוט מתוך האתר של ארגון הרופאים הווטרינרים בישראל בחלק המפרט את פעילות הארגון - http://www.vet.org.il/html/orgactivity.asp, סעיף ו' אתיקה מקצועית: "הסקציה תפעל לעדכן את תקנות האתיקה המקצועית ותפעל לישום התקנות הלכה למעשה תוך התחשבות בצרכים של הרופאים הוטרינרים הפרטיים, החברים בסקציה יחוייבו ל שמור על כללי האתיקה, כולל המחירון".

והינה ציטוט מסעיף טו באותו מקור: "הסקציה תפעל לפרסום מחירון מינימום...".

נסו לבוא לווטרינר שפשוט יתן זריקה לכלב וזהו או אפילו רק ימכור לכם את החומר ותזריקו לבד או ידידכם החובש יעשה זאת. הווטרינר רוצה להרוויח - בסדר - שימכור את זה ב30 ש"ח, שימכור בפי שתיים - 40 ש"ח. או שאפילו רק יתן מרשם, ונקנה את חיסון לבד אצל ספק תרופות. במציאות אין אף אחד שמסכים.מה הטיעון שלהם ?  - הם אומרים שהם צריכם לעשות בדיקה. האומנם ?

בצבא לדוגמה - נותנים כל שנה חיסונים "בפקודה" נגד שפעת ונגד צהבת בלי בדיקת רופא, ובלי בדיקה מיוחדת. עושה זאת החובש, שגילו  18-19 שנים (ונדמה לי שמספיק כדי להיות חובש בצבא דפ"ר של 48), ומקסימום הוא שואל לפני זה אם הכל בסדר, ואולי יש לו טופס עם כמה שאלות שהוא צריך לשאול. האם זה לא אחראי ? - אם היה קורה עם זה אפילו אסון אחד - היינו וודאי שומעים. ואיך החיסונים השיגרתיים בקופות חולים בארץ - עושה האחות, וגם לכל היותר שואלת שאלה או שתיים אם הפציינט חולה. גם את זה לא תמיד עושה. וכשהווטרינרים עצמם הולכים לקבל חיסון שיגרתי בקופ"ח - האם הם דורשים קודם בדיקת רופא ?, ואם הם צריכים לקבל חיסון בצבא - האם לא יעשה זאת חובש ?

חיסון אצל בני אדם. נעשה אצל האחות, ובצבא אפילו אצל חובש.

אם ישנה טענה בנוסח: "כשלאדם יש בעיה הוא יודע להגיד, חיה לא, לכן צריך לבדוק אותה" - אז נביא גם את הדוגמה של חיסון תינוקות של בני אדם - גם זה נעשה בלי בדיקה רפואית. שואלים את ההורים אם יש בעיה מיוחדת או חום, ואם הם אומרים שלא, או שלא ידוע להם מהר מאוד המחט כבר בפנים.

ווטרינר של המועצה המקומית, כאשר נותן חיסון נגד כלבת לכלב - לא עושה בדיקה, גם ווטרינר של לשכה ווטרינרית, שנותן חיסונים לחיות משק לא עושה להם בדיקה. כי כאן אי אפשר לקחת סכומים כאלה, ולמדינה יש אינטרס שלא יפרצו מגפות, ומעוניינת שחקלאים יעשו חיסונים, ויודעים שלא כדאי לעקב את זה על שטויות ועל לקיחת סכום לא סביר. מטפל מקצועי בחיות - יודע לשים לב אם החיה בריאה או לא, ויעדכן את הווטרינר בבעיה מיוחדת וזה מסתדר יופי.

ומה גם שיש ווטרינרים שממליצים לתת יותר חיסונים מן הנדרש - 6 חיסונים משושים לכלב אחד, אחת לחדש לכלב הצעיר.

עוד נתון לגבי חיסון יונקים בחקלאות - חיסונים שנותנים ליונקים בחקלאות ולפינות חי על ידי הלשכה הווטרינרית (לעיתים זה נעשה על ידי ווטרינר, לפעמים על ידי עוזרו) נעשה עם מזרק רב פעמי ! ומחט רב פעמית !. זהו מזרק מיוחד שאשר לכוון בו מינון מסויים שיינתן בלחיצה אחת. המזריק ממלא את המזרק וכל פעם נותן בלחיצה אחת מנה מדודה לחיה. בלי להחליף מחט. הדברים האלה לא נאמרים בנימה ביקורתית, כי עובדה שזה עובד יפה. דברים אלה באים להראות שבענין זריקות ה"שֶד לא כל כך נורא". שאלתי ווטרינר וותיק שעושה שנים רבות חיסונים כך לבעלי חיים אם היתה פעם ולוּ תקלה אחת ? - הוא ענה שלא, ויתר על כן שבמהלך עבודתו הוא בעצמו נדקר מהמחט הזו, כמה פעמים, ולא קרה לו כלום. כן, בטעות נדקרים ביד, או שמים בכיס וזה איכשהו חודר. אבל בעיות אף פעם לא היו (מזל שלחַיות משק אין אידס...).

 מחיר חיסון משושה - אותו אחד שעלותו לווטרינר 20 ש"ח - המחיר המומלץ 150 ש"ח. רווח של יותר מ700% ב2 דקות עבודה, אין בושה. או מי שמרגיש קצת בושה כופה בדיקה, ואז זה לוקח לו 10 דקות, והוא יכול לטעון שזה בשם המומחיות. והווטרינרים הזולים" עושים את זה ברווח של רק 500% - במאה שקלים. ועוד טוענים שהם זולים.

כאשר מעלים בפניהם את האשמה הזו, בסופו של דבר הם אומרים "צריך להתפרנס", אבל לפני זה בשלב התירוצים הם אומרים דברים כמו שיש הרבה עלויות בהחזקת הקליניקה, ושהתשלום הוא גם על המומחיות, לא רק על החומר. צריך ללמוד הרבה כדי להיות ווטרינר, ואחרי זה לעשות השתלמויות ולקרוא עדכונים... הכל טוב ויפה... אז תעשו מה שאתם מומחים בו. דבר כזה אפשר לתת למישהו בדרגה של "חובש", שיעשה בעלות נמוכה יותר. אין סיבה להחמיר אצל חיות יותר מאצל בני אדם. זה אם אתם פשוט אנשים ישרים שרק רוצים לרפא חיות. אם תעוות הבצע לנגד עיניכם - אז נכון שאפשר לעשות, לספר סיפורים ולעשות רווחים קלים, על חשבון אנשים חסרי אונים שנותנים בכם אמון.

 

מספר מרכז פינת חי אחת: לאחר שהוסבר לי שהתשלום עבור החיסון כולל גם את הביקור, חיכיתי שיצטברו אצלי כמה בעיות שמצריכות ווטרינר, כי אז ממילא אני משלם את מחיר הגעתו של הווטרינר והביקור. כאשר הצטברו כמה בעיות,  הזמנתי את הווטרינר, אמרתי לו בטלפון יש בעיות כאלה וכאלה, ואם כבר הוא בא, שיביא גם חיסון משושה לכלב, כי הוא גם צריך לקבל. הווטרינר הגיע, טיפל במקרים הדחופים, לקחת על זה את מלוא התשלום, ולקח בנפרד עוד סכום עבור הגעה. על כך שנתן את זריקת החיסון לכלב והוסיף עליה 100 ש"ח, בלי שעשה כל בדיקה לכלב - הוא פשוט נתן וזהו - ניגש לרשום את החשבון שצריך לשלם. אמרתי לו ששילמתי עבור הביקור והטיפולים, ועכשיו ענין הזריקה שעולה רק 20 ש"ח - אין סיבה לקחת עליה 100, והרי רק על עצם הביקור וההגעה שלו צריך לשלם מעל 100 ש"ח. הווטרינר סרב להנחה, ואמר שזה מה שלוקחים היום - והיום אפילו לוקחים יותר...  הוא הרי לקח שליש מחיר פחות מהמחירון. יעני נותן הנחה רצינית. אז בחשבון שהגיש הופיע: הגעה וביקור 100 ש"ח, טפול א' 50 ש"ח, טיפול וזריקה לב' 60 ש"ח, חיסון לכלב 100 ש"ח. אז אני לא מבין למה אומרים שזה כולל בדיקה, או כולל את עצם הביקור. וזה גם לא כתוב במחירון, וגם מה פתאום להתחיל לבדוק כלב בריא. הרי גם אדם בריא הרבה פעמים בוחר לא לעשות בדיקות ואיך אם זה בלי שום בדיקה למה לוקחים כל כך הרבה. ואם היה לי עוד כלב הייתי צריך לשלם עוד 100 ש"ח.

אותו ווטרינר שכאשר היתה לי עיזה חולה נתן לי נתן לי מזרק וחומר להזריק, ואמר לי "תשמע, אתה צריך לקום ב12 בלילה ולתת לה זריקה, אחרת היא תמות", פתאום לא מוכן לתת לי את החומר להזרקה, ולהזריק בעצמי.

ועוד נתון - החיסון נגד כלבת - זה שבאחריות הווטרינרים של הרשויות המקומיות עולה 2-3 שקלים לחיסון. המחיר שנגבה 40 ש"ח לכלב/ה מסורס/מעוקרת. 80 ש"ח לכלבים שאינם. שוב נעשים רווחים אדירים. הפעם לטובת רשויות בעיקר. הוראות היצרן אומרות שהחיסון טוב לשלוש שנים. בארץ חוקקו חוק שצריך לתת חיסון כן שנה. גם הרשויות רוצות להרוויח. והשאלה: אם כבר כל כך מקפידים, אז למה לא מקפידים על הוראות היצרן ? איזה סטטיסטיקות יש מול דברי היצרן, שדווקא איתו החליטו לעבוד. ועוד שאלה - מה יהיה עם החור בתקציב שיווצר, אם באמת תגבה האגרה רק פעם בשלוש שנים, במקום פעם בשנה ?

חיסון נגד כלבת בלשכה הווטרינרית האיזורית (ששיכת למשרד החלקאות, לא למועצה המקומית) עולה רק 20 ש"ח !. אבל מה - להם יש הוראה לא לחסן כלבים וחתולים. מסתבר ששור ששוקל טון ניתן לחסן ב20 ש"ח, וגור של פינצ'ר או גור של חתול עולה לחסן יותר. ובשני המיקרים מדובר בחיסון המוני ללא בדיקות קודם.

וכאן, לא פלא,  שבמקרה של החיסון של כלבת, הווטרינרים הפרטיים נותנים אותו תוך לקיחת רווח סביר בלבד. למה סביר - כי את הרווח הגדול עושות הרשויות שמוכרות את החיסון לווטרינרים במחיר שהם מוכרות לאזרחים. אז כאן הרווח לווטרינר הפרטי לא פי מאות ואלפי אחוזים. כי כאן האזרח הפשוט יודע שבעיריה יש לו יותר זול, והוא יכול להתמקח, לעומת הניצול של המונופול בהחזקה של חיסונים שאינם חובה על פי החוק, כמו החיסון המשושה והמרובע.

לקראת תום המאמר שלח לנו מישהו קישור לאתר http://www.pbsanimalhealth.com, אתר בארה"ב שדרכו ניתן לאנשים פרטיים לרכוש חיסונים בפחות מ3 דולר, ללא מרשם. וזהו מחיר רווח לאנשים פרטיים מי שקונה כמויות קטנות.

ונזכיר, את מה שהזכירו לנו בכוננות מלחמת המפרץ האחרונה, כי כבר מזמן פותחו מזרקים שפשוטים להפעלה עצמית - הכוונה למזרקי האטרופין, שכל אחד יכול אחרי הסבר קצת להפעיל. ויש למזרקים כאלה עוד שימוש, למשל מציידים בהם אנשים אלרגיים לעקיצות דבורים, עם חומר נוגד מתאים למקרה הצורך.

גיבוי מווטרינר שיש לאפשר לפחות "מאכילי רחוב" של חתולים לתת חיסון (נגד כלבת) אפשר לראות בכתבה ממעריב: http://images.maariv.co.il/cache/ART571439.html

מאמר שפורסם  ב 17.3.2003 במסגרת לימודי רפואה - אונ' ויסקונסין מצא, שמספיק לחסן פעם בשלוש שנים במקום חיסון על בסיס שנתי,
כמובן, יש לקחת בחשבון את מצב הכלב. את המאמר אפשר לקרוא בכתובת:
http://www.news.wisc.edu/view.html?get=8413, או ביתר פירוט כאן: http://www.news.wisc.edu/releases/8413.html

ובעניין הבדיקה שכבר כתבנו על ההקפדה החשודה כלפיה, יותר מבני אדם. נוסיף ונשאל - ואם אצל בני אדם יש מחלה קטנה, האם זה מפריע לחסן ? - הינה תשובה של רופאים מומחים לבני אדם:  "אין מניעה ממתן חיסונים במקרה של מחלה קלה ללא חום או אפילו מחלה קלה עם חום לא גבוה כגון הצטננות , כאב אוזניים או שלשול. גם בקיעת שיניים, אי שקט, תקופת החלמה ממחלה, קבלת טיפול אנטיביוטי או חשיפה למחלה מדבקת אינם מצדיקים דחייה של חיסונים.
 חום לכשעצמו אינו פוגם ביעילות החיסון ואינו מהווה בהכרח הוראת נגד למתן חיסון. מתן חיסון בזמן מחלת חום או דגירה של מחלה אינו מסוכן בשום אופן. ההמלצה הכללית הניתנת לרוב להימנע ממתן חיסון בזמן חום נועדה למנוע אפשרות של בלבול בין ביטויי מחלה לבין תופעות לוואי אפשריות של החיסון. " מקור: http://www.chisunim.co.il/FaqsList.aspx?id=9

 

לקוראי העברית שבינינו הינה חלק קצר מהנאמר במאמר:

"...אבל - כפי שוטרינרים רבים המחישו, מצב של חיסון יתר יכול למעשה לסכן את בריאות הכלב ואפילו את חייו ().
תופעות לוואי עלולות לגרום לבעיות עור, תגובה אלרגית ומחלות אוטואימוניות (מחלות הקשורות במערכת החיסון)

אצל חתולים - ניצפו גידולים במקום שבו הוזרק תרכיב החיסון ()

תגובות עוינות אלו - גרמו לוטרינרים רבים לחשוב מחדש על עניין החיסונים.
הרעיון שחיסונים מיותרים יכולים לגרום לתופעות לוואי חמורות נמצא בקונפליקט עם ההתמחות הרפואית......" וכו'. ....

הדברים כלשונם הם:

But, as many veterinarians are realizing, over-vaccination can actually jeopardize a dog's health and even life. Side effects can cause skin problems, allergic reactions and autoimmune disease. Though the case in cats, not dogs, tumors have been reported at the site of vaccine injections.

"These adverse reactions have caused many veterinarians to rethink the issue of vaccination," says Schultz. "The idea that unnecessary vaccines can cause serious side effects is in direct conflict with sound medical practices."


 

ואת זה ידעו גם קודם, למשל פרופ' זאב טריינין אפידמיולוג מבית החולים הוטרינרי הרצאה על נושא חיסונים מיותרים לחיות מחמד, הוא טוען כי חיסוני המשושה תקפים לכל אורך חייה של החיה, ז"א בשנה הראשונה יש לחסן את הגור בצורה זו: בגיל 9 שבועות לחסן רק נגד פרוו אחרי 10 ימים לתת את המשושה ולחזור שוב על המשושה כעבור כחודש, בגיל שנה לתת פעם נוספת את המשושה ואין צורך יותר לחסן את החיה משום שהנוגדן נמצא כבר בדם החיה, לאחר כ 5 שנים אפשר לערוך בדיקת נוגדנים ואם מוצאים שיש חוסר בנוגדן מסויים אזי יש לחסן את החיה רק באותו החיסון ולא בכל המשושה. פרופ' טריינין לא התייחס לנושא הכלבת כי חיסון הכלבת פעם בשנה הינו חוק במדינת ישראל. (פעם בשנה נערך סמינר בבית החולים לזכרה של דר' שלומית שנפטרה ממחלת סוכרת נעורים בגיל צעיר מאוד, ויש אפשרות לכולם להגיע למפגשים האלו... המפגשים פתוחים לקהל הרחב והינם ללא תשלום). פרופסור טריינין הוכיח את אי הנחיצות של חלק מן החיסונים בעזרת הכלבה שלו, בבדיקת נוגדנים שנעשתה לה אחרי מספר שנים ללא חיסונים -נמצא שהנוגדנים פעילים גם לאחר מספר שנים רב יחסית.
 

 

לקריאה נוספת:

הייתכן שלוקחים כסף על "כאילו בדיקה" ולא בודקים ? בוודאי

כתבה (2010): קשה לעכל:  כך מתנהלים השירותים הווטרינרים -  עיונים בדוח החמור של הוועדה אשר בדקה את התנהלות היחידה במשרד החקלאות - http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/108/674.html?hp=1&cat=459

ציטוטים מהדו"ח ומהכתבה:

במקרים רבים, כך עולה מן הדוח, מדובר בהעלמת עין ובהתעלמות בוטה של מנהלי משרד הבריאות. כאמור, אחת הדרכים להבטיח את השמירה על בריאות הציבור היא עריכת בדיקה על ידי רופא וטרינר של בעלי החיים או המוצרים המיוצרים מהם, בצמתים ותחנות בהם הם מיוצרים או עוברים. "נדהמנו לגלות שלאורך שנים הייתה קיימת בצמתים רבים נורמה של חתימה 'בלנקו' על האישורים הללו", כותב השופט זיילר. "כלומר, רופא וטרינר ממשלתי חתם על הטפסים בטרם מולאו בהם הפרטים. מאוחר יותר מילאו אנשים שונים את החסר וזאת, בלי שרופא בחן דבר. את האישור הזה היו מצמידים לסחורה ולפי מראית עין - הכל נראה שפיר".

"אי התקינות בנושא זה זועקת לשמים, משום שמקופלים בה לא רק התעלמות מאחת מהחובות העיקריות של השו"ט (השירותים הווטרינרים) -היא מניעת מחלות או מניעת פגיעה אחרת בבריאות - אלא גם מתן הוראה בלתי חוקית בעליל לרופא המופקד על מלאכה זו להימנע מלבדוק את הטעון בדיקה", כותב השופט זיילר ומוסיף: "ארגון שיש בו תופעות כאלו הוא ארגון שאין בו רמה, אין בו מוסר עבודה, והמופקדים על הפעלתי אינם מבינים את תפקידם. הביטוי 'אין יראת אלהים במקום הזה', הולם את הרמה והמוסר שנחשפו בפרשות האמורות". (ציטוט מהדו"ח)


גם במקרים שבהם ניסו יחידי סגולה לפעול על פי הנוהל, לא התאפשר להם הדבר. כך למשל במקרה של ד"ר צביקה אבני, שביקש לבדוק תוצרת שהגיעה לארץ בנמל התעופה בן גוריון. רצונו הטוב של אבני גרם לניסיון סילוק מעבודתו, לא לפני שנאמר לו: "אתה מתעלל ביבואנים". אבני לא ויתר, והוא ממשיך את עבודתו בנמל התעופה לאחר שזוכה בתביעה בבית הדין לעבודה.  "פרשה זו ממחישה באופן ברור את הקשר שבין הידרדרות השירותים הווטרינריים, אי הבנת תפקידיו ופריקת העול שחלה בו, לבין פעילות הנהגתם", נכתב בדוח.
 

"החותמים בלנקו היו אדישים לאיכות הווטרינרית של הסחורה שמדובר בה, והיו אדישים לחובותיהם לציבור ולרשויות הייבוא של מדינות היעד, כשהיה מדובר בסחורות ייצוא. מתחת לאפם של ראשי השו"ט פעלה תעשיית בלנקו, המעידה על הקלות הבלתי נסבלת שבה מתייחסים לתפקידם מי שבידיהם מופקדת חובת בדיקה, שמטרתה לשמור על בריאות הציבור. מתברר שראשי השו"ט ידעו על כך ולא עשו דבר. וזוהי תופעה חמורה מאין כמוה. אין ידוע אם ועד איזו מידה הייתה כרוכה הסטייה הזו בטובות ההנאה שניתנו למעורבים בכך".  (ציטוט מהדו"ח).
 

 

הדו"ח המלא כאן:

ןעדת הבדיקה לבחינת השירותים הווטרינרים - דוח הוועדה - http://www.icba.org.il/news/files/hhh.pdf  דוח של כ260 עמודים + נספחים
 

 

 

נושאים קרובים

 בעיית הזריקות בטיפולים אצל ווטרינרים מסחריים באופן כללי

תופעת ה"סוחרופא" (ווטרינר שהוא גם סוחר וגם רופא )

מאמר זה הוא חלק קטן מאמר גדול יותר עם נושאים נוספים: מתחת לחלוק הלבן - בעיות ותופעות בעייתיות בעבודה עם רוב הווטרינרים

 

הפסיקו את ההתמכרות - תכבו את הטלוויזיה.

 

חזרה לדף הראשי של האתר

 

אם מאמר זה עניין אתכם, אולי יעניין אתכם גם:

מיתוסים נפוצים בתחום טבע ובעלי חיים

 

חדש: מה הקשר בין צריכת בשר לבין תוחלת חיים - תוצאות מחקר חדש

חדש: מיתוס דו"ח האו"ם - הצל הארוך של משק החי

* חדש: מיתוסים על חוות מזור

* חדש: בארי שורובסקי - סאטירה על דמגוגארי, מהתוכנית ארץ נהדרת.

החלק הראשון של הספר "מיתוס הצמחונות"

מיתוס המזון האורגני

מיתוס אנונימוס - מיתוסים באתרים כמו אנונימוס בעלי חיים

מיתוס - גידול חיות משק - דומה לנאצים

מיתוס המזון המסחרי לכלבים וחתולים מדוע כן כדאי להאכיל בשאריות

האם מותר להאכיל כלבים בעצמות ?

מיתוס: צריכת בשר תורמת לרעב ולריקון משאביו הטבעיים של כדור הארץ

מיתוס: חלב או בשר - לא בריא (בטח שבריא!)

מאמר מקיף על תפיסות לא נכונות על זכויות בעלי חיים וצמחונות

מיתוס "מחקר סין" - ספר שסילף מדע -
א. הספר "מחקר סין" - טעויות והטעיות

ב. מחקר סין - המסקנות האמיתיות

מיתוס גארי והרצאתו

מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 1
מיתוס מייקל גרגר והרצאתו - מאמר 2

 

J בפייסבוק: דחקות על צמחונים.

בפייסבוק: על השקרים של מתנגדי הניסויים בבעלי חיים

 

 

 

חידות זה מאתגר ונחמד

שני דפי חידות גדולים:

חידות כלליות

אוסף גדול של חידות על חיות

 

 

 

המלצה על ספר

"הגנת מעברות פתיים"

ספר ישן וטוב, ואקטואלי עד היום

לפרטים - הגנת מעברות פתיים - ספר מומלץ, המלצות ספרים

 

 

חשיפה: מותר לרסס מזון אורגני, גם בחומרים כימים

כולנו קוראים בעלוני פרסום ועל אריזות מוצרים אורגניים, שהם מצמחים ללא דשנים כימים וללא ריסוס. אולם די בעיון קצר בתקנות של משרד החקלאות, ולראות שמותרים חומרים רבים לשימוש בחקלאות אורגנית כמו: גופרת אשלגן, מגנזיום סולפט, סודיום הידרוקסיד, חומצה גופריתית, קרבונט האשלגן, כלוריד האשלגן, טרטראת הנתרן, תרכובת נחושת ועוד.

על כך ועל מיתוסים נוספים לגבי מזון אורגאני תוכלו לקרוא אם תלחצו על הקישור הבא:

מזון אורגאני - מיתוסים

 

 

 

"דבש ניגר - כמי נהר

הלום נשאר - עובד תמים"

כך חווה יום עבודה עם במכוורת, ינון נאמן, שכתב את השיר.

לקראת ראש השנה הינה עמוד על השיר, יוצרו ופרשנות - דבש

 

 

שניצל עוף או שניצל סויה ?

מי מזיק יותר לסביבה ?

 

בהרבה מקרים דווקא השניצל סויה !

 

וגם חלב סויה מזיק יותר לסביבה מחלב פרה

 

מחקר חדש: הדיילי מייל נתן לו את הכותרת: "איך צמחונות גורמת יותר נזק לסביבה מאכילת בשר", והטיימס: "טופו יכול להזיק לסביבה יותר מאשר בשר, כך מצא מחקר של WWF"