קישור:

 

סרטון קצר שפורסם בפייסבוק - דרך סיפור 50 למשמר השרון ופתיחת חדר האוכל החדש

 

שרה לוי תנאי - ופעילותה במשמר השרון

 

שרה לוי-תנאי - כלת פרס ישראל למחול לשנת 1973, מייסדת ומנהלת להקת המחול ענבל, הלחינה ו/או הלחינה את השירים "אל גינת אגוז", "חג אסיף", "תכלה שנה", "ליצן קטן נחמד", "נסדר מעגל גדול", "פרי גני הינה הבאתי", "באנו חושך לגרש" ועוד.

היא פעלה בתחום התרבות  במשמר השרון בסביבות 1946-1950 וביימה והפיקה את יום הקבוצה ה25 אשר נחגג יחד אירוע פתיחת חדר  החדר האוכל החדש ב1950. חלק מהזמן (כשנה) היא גרה עם משפחתה בקיבוץ, ועבדה כגננת (או בתחומים מסויימים עם ילדי הגנים כמו לימוד שירים, ריקודים, הכנת הופעות לחגים). שני ילדיה, בן ובת, היו ככל הילדים בקיבוץ במערכת החינוך כולל לינה משותפת בבתי הילדים ללא ההורים. לימים הן סיפרו בשיחות פרטיות, שהם לא זוכרים את התקופה הזו לטובה, כי אימא לא היתה הרבה בבית. היא פעילה מחוץ לקיבוץ, והיה לזה מחיר בהרגשת הילדים. הסידור שהילדים יהיו בקיבוץ היה גם כדי שלילדים תהיה מסגרת, כאשר ההורים לא נמצאים.

היה הסכם כלשהו עם שרה שבמקום תשלום עבור הוצאות המשפחה, היא תעסוק בקיבוץ בתחום התרבות. היא עשתה רבות.ב1950 היתה חגיגת 25 למשמר השרון, שהיה חג גדול, רב משתתפים ונבנה אמפיתיאטרון במיוחד בשבילו בקיבוץ. יתכן שהיה זה החג הגדול ביותר בהיקפו במשמר השרון מאז ומעולם, הוא שולב עם אירוע פתיחת חדר האוכל, ומי שנכח, זוכר אותו ברוב פאר והדר. לאירוע הגיעו גם נכבדים ובהם יוסף שפרינצק ואברהם הרצפלד, וגם הרופא של הקיבוץ - דר' בנדר.

נעשו עוד חגים, והוותיקים זוכרים גם את חג השבועות (1947) שהוכן ברוב עמל. שמוליק שילה - לימים שחקן מוכר בזכות עצמו, היה אז בקיבוץ בן 17 לערך במסגרת  קבוצה של "עליית הנוער". כבר אז עמדו על כישרונו כשחקן, והוא קיבל תפקיד חשוב. בתפקיד רות היתה מירה ("הגדולה") רוזנבלט (דודה של מירה הנדל). אחרי הכנה רבת עמל, נפטר אחד מחברי הקיבוץ, וכל האירוע בוטל, שכן בימים האלה היה נהוג לעשות חודש אֶבל קיבוצי, כאשר אחד מחברי המשק מת.

אבל בתום תקופת האבל המופע קוּיים.

שרה הגיעה לקיבוץ לאחר שעזבה עם משפחתה את קיבוץ רמת הכובש. להקת עינבל שהקימה (1949) היתה בתחילתה ובינתיים שרה היתה צריכה להתפרנס ממשהו נוסף. החזרות הראשונות למופע של להקת ענבל היו ב"מועדון לחבר" של משמר השרון, והופעתה הראשונה או השניה היתה בפני החברים בחדר האוכל. ינון נאמן היה גם רקדן בלהקה (עקרונית זו להקה שנוסדה עם נערים ונערות מהעדה התימנית, אך בכל זאת שילבה אותו). יוכבד אלתר היתה חברה שלה וסייעה להבאתה לקבוצה.

 

 

כתב: עמיחי אלינסון
לאחר שראיין בקצרה את:
יצחק ארבל, יצחק אלינסון - מותיקי הקיבוץ שזוכרים היטב, עידו לבנה - חבר קיבוץ ותיק ומנהל הארכיון, רינה ברקאי שדברה בקצרה עם אחד הבנים על הקיבוץ, עדנה לויתן שהיתה בת 5 בגן בזמן ששרה היתה בקיבוץ, תרצה גל - שאומרת שחג ה25 היה החג הגדול והמושקע ביותר שהיה בקיבוץ עד היום.
מאי, 2014.
 

 

יודעים עוד ? רוצים להגיב ? - מוזמנים לפנות לדואר אלקטרוני - pinat_hay@hotmail.com

 

 

הידעתם ? הזמרת, נחמה הנדל, היתה במשמר השרון בעת שהיתה בגן הילדים. היא היתה בקבוצה יחד עם זוהר ארבל, יגאל גרבר וינון נאמן. זה בערך מה שזוכרים. ככל הנראה היתה בקיבוץ ללא הוריה (על פי עדות יצחק וזוהר ארבל). לאחר מותו של ינון, היא כתבה דברים לזכרו, מספר אבא.

 

קישור לנושאים נוספים: - משמר השרון סיפורים ותיעוד