n

מהיכן הגיע הדלק לרכבי הקיבוץ ?


תקופה מסויימת תדלקו את המכוניות גם בתחנת פז, ליד רופין. טרטורים עד כמה שזוכרים תמיד פה, גם בשוויקה היה מיכל סולר לשם כך.


תחנת הדלק לשעבר בקיבוץ


בשלב מסויים, הקימו תחנה מקומית עם שתי משאבות ליד המוסך בקיבוץ. משה קרן עבד וניהל שם תחילה, אחרי זה עברו למשאבות אוטומטיות. כשרצינו לתדלק באנו לתחנה בקיבוץ, לא היו רכבים פרטיים אז לא היה שוני,. אם היתה איזו בעיה, היינו הולכים למוסך ליד לבקש עזרה.


לקיבוץ היו אז יותר רכבים, גם הרכבים בענפי החקלאות כולל מכונות חקלאיות, וגם רכבי המאפיה שהיו בעצם ציא רכבים.


למה בנו בקיבוץ ?

סיבה אחת - גניבות.

במאפיה היו אינסוף גניבות. מדובר למשל בנהגים שנמצאים מחוץ לקיבוץ, גובים כסף, מחזיקים ברשותם כמות גדולה של סחורה, עובדים מול אנשים רבים ושונים - והיו להם הרבה דרכים ל"עיסקאות"…

הם תדלקו באמצעות תלושי דלק שקיבלו. כנראה עם תלושים כאלה אפשר לעשות עוד עסקאות, למשל למכור למישהו. 

כשעברו לתדלוק בקיבוץ עם מתדלק מהקיבוץ - עובדה היתה ירידה גדולה מאוד בתצרוכת הדלק והשמן. אכן הסתבר שקודם היה משהו מפוקפק.

אולי רשמו שתדלקו פעמיים והתחלקו איכשהו ברווחים… לא יודעים בדיוק.

לא מדובר בנהגים חברי קיבוץ.


בנוסף, מחיר הדלק היה יותר זול, לא היה צריך לשלם למפעיל תחנה חיצוני.


מספר יגאל גרבר, שהמקום שבו היתה התחנה היה מלא גרוטאות בעיני מי שרצה את התחנה, אך לא בעיני עובדי המוסך שהתנגדו לפינוי. יש המצטערים עד היום על מה שנעשה, למשל שהיו שם טרקטורים מהסוג של פעם, שאמנם לא עבדו - אבל מוערכים היום במחלקת עתיקות, וחלקי חילוף לשיחזורי דגמים ישנים. היום יעלו עשרות אלפים.

בכל אופן אורגן מבצע בלילה לפינוי הכל, הביאו משאיות ושופל לפינוי... בבוקר עובדי המוסך נדהמו… אבל מה שנעשה כבר נעשה, והמתחם נותר נקי, ומוכן לעבודת ההקמה.


נזכיר גם שהיו הרבה טרקטורים ומכונות חקלאיות, ולנסוע איתם על הכביש לרופין. בגילאים שלא תמיד היה רישיון - בעייתי. אלו גם רכבים איטיים. היו גם לפני התחנה הזו אפשרויות שונות למילוי ממיכלים בקיבוץ ובשוויקה.


רותלי זוכרת, שניהל את בניית המשאבות בקיבוץ אליעזר שפינדל, שהיה פה עם משפחתו במשך שנה. היה אדם מוכשר, שידע לעשות הרבה דברים. לא ידועה השנה, אבל רותלי היתה אז ילדה. כנראה אחרי זה היו עוד התפתחויות עם חברת פז, ןבניית הבודקה ליד כנראה על ידי עובדים מקומיים, תפעול.


הדלק לא הגיע לבד - הגיעה משאית דלק. זוכרים את בן ציון מוסקוביץ' ואת צביקה כנען שהגיעו עם המשאית ועשו את העבודה הנדרשת.



מעבר לתחנה מעבר לכביש - מתחם דור אלון


עברנו לתחנה ליד אלונית, שבה לקיבוץ גם שותפות.

למה ? ראשית, פעם לא היה ובהמשך הוקמה.

לקיבוץ פחות רכבים - גם כי מאפיית דגנית בקיבוץ נסגרה וגם חברי קיבוץ משתמשים עותר ברכב פרטי. 


מחיר הדלק, שהיה גם סיבה לפתיחת תחנה בקיבוץ, קנינו אותו יותר בזול מעלותו בתחנה - היה במחיר מוזל  בהסכם דרך גרנות. כשעברו לתחנה באלונית סוכם עם המנהלים החדשים שלקיבוץ יהיה אותו מחיר. כך גם כיום יש חברי קיבוץ שמשתמשים בהסדר הזה, ויש להם כרטיס שעובר דרך הנהלת חשבונות, והם מקבלים את ההנחה. אבל אדם מבחוץ סיפר שהנחה דומה אפשר גם לקבל ממקומות אחרים… תמיד תבדקו.


מובילי הדלק לתחנה


לתחנה מעבר לכביש הביאו דלק רמי אלון, ואדר שפר.


מובילי הדלק, עובדי "התנועה עמק חפר" ("הקופרטיב" בשפת המקום) בדרך כלל יוצאים בשעות הלילה, שומרי הלילה כבר מכירים את המשאית שיוצאת בלילה קבוע. 

הם צריכים  לעבור לנסוע כמה פעמים הלוך ושוב לבתי זיקוק, כי יש להם כמה תחנות, וכשיש פחות פקקים עושים את זה בכמה שעות פחות, ועושים גם חשבון מתי הפקקים יותר דרומה או בכיוון צפון ובהתאם מסדרים את המסלול.

תלוי בשנים ובכללים - היו למשל שנים שהיה ניתן למשאית עם חומר מסוכן לנוע בכבישים מסויימים רק בשעות מסויימות. יהיו מסלולים שבשעות אחרות יצטרכו לעשות מעקף גדול ובפקקים, והכל יקח הרבה יותר זמן.

גם כיום, זה לא המסלולים והזמנים שתוכנת הניווט שולחת, הם צריכים להכיר היכן מותר ואסור להם לנסוע. אסור להם למשל כיום לנסוע בנתיבי איילון או בכביש 2 צפונה מפרדיס לכיוון חיפה, אלא אם תעודת המשלוח למקום שאין ברירה.


בעבר נסעו לבתי הזיקוק בחיפה, כיום לבתי הזיקוק באשדוד או לפי הקרבה לתחנת דלק שאליה צריך חהגיע. בעבר המסוף בחיפה היה פתוח רק עד 12, וזו היתה עוד סיבה לצאת מוקדם. גם פחות סיכוי לכל מיני מכוניות שיחסמו בתחנה את הגישה.

אסור גם שמשמרת תהיה מעל 12 שעות.


המובילים כמובן גם עוסקים בהובלת חומר מסוכן, צריך לכך רשיון והכשרה, רענון, דרישות מיוחדות שונות, והעדר הרשעות.

צריך אישורי כניסה ספציפי לבתי זיקוק, מעברים לפני זה את פרטי הנהג לבדיקה בטחונית מסויימת, יש במקום שם בדיקה בטחונית, בדיקה מלעלה על המשאית  ואז עולים על רמפה לבדיקה מלמטה כולל כלבים שמרחרחים אם  יש חומר נפץ - בלגן שלם אומרים, ואם משהו שם יסתבך יהיה עוד  יותר.

אין תמונות, כי אסור לצלם שם.


כיום דואג לכולנו להסיע ולמלא את המיכל הגדול שממנו מתדלקים את הרכבים בתחנה באלונית - עידו כהן.






עידו כהן בכל התמונות,  בתחנת הדלק דור אלון בצומת העוגן, דצבר 2022.





 

קישור לנושאים נוספים:- משמר השרון סיפורים ותיעוד